El Museu de Lleida acaba el trasllat de les 111 obres aragoneses

Aquest matí ha enviat 41 peces al Museu de Barbastre-Montsó

i
Antoni Ribas Tur
3 min
El Museu de Lleida ha lliurat aquest matí les últimes obres aragoneses que no havia entregat

BarcelonaEs tanca una etapa del litigi per l'art sacre entre Catalunya i l'Aragó. El Museu de Lleida ha fet aquest matí el tercer i últim lliurament de les 111 obres de parròquies aragoneses i ha enviat 42 obres al Museu de Barbastre-Montsó, la major part de les quals estaven exposades, en compliment de l'execució provisional d'una sentència que reconeix que en són propietàries 43 parròquies aragoneses. Els anteriors lliuraments, de 28 i 41 peces respectivament, es van fer el 22 de febrer i el 5 de març. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha volgut ser al museu durant el lliurament i el Cercle d'Amics del Museu de Lleida ha organitzat una concentració en senyal de protesta i de suport al museu. Després del lliurament , l'alcalde de Lleida, el republicà Miquel Pueyo, ha advertit que "el combat" per aquestes obres no ha acabat i que la sortida de les peces "obre la caixa dels trons de totes les col·leccions museístiques". Tot i que el litigi per les obres pot arribar a la justícia europea, durant la concentració organitzada pel Cercle d'Amics del Museu de Lleida Pueyo no s'ha mostrat optimista pel futur del procés "tentint en compte el procediment majoritari del sistema judicial espanyol en relació amb els temes de patrimoni i llibertat d'expressió". També han participat en la concentració la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

Coincidint amb el lliurament d'aquest dimecres, el bisbat d'Osca ha anunciat que endegarà una altra reclamació per recuperar les peces de les seva diòcesi que hi ha al Museu de Lleida:  el frontal de l'altar major del Salvador de Berbegal (s. XIII), el retaule de Sant Pere de l'església parroquial de Peralta d'Alcofea (s. XV) i la portalada romànica de l'església del Tormillo (s. XIII), que actualment es troba a l'entrada de l'església de Sant Martí de Lleida.

Entre les obres més destacades d'aquest conjunt hi ha el frontal de Sant Vicenç de Tresserra d’Areny, un retaule de la parròquia de Vilanova de Sixena, una arqueta de pastillatge catalana i un frontal d’altar romànic esculpit, tots dos provinents de la parròquia de Buira de Bonansa. També la Mare de Déu amb el Nen de Saidí, el retaule de Santa Llestra, els retaules de Binacet i el Gaió, el bol de Benavent, el retaule de Sant Cristòfor de Lícia, la pintura sobre taula de Sant Martí Bisbe, una creu processional de plata, un Naixement i Adoració dels pastors i una pintura de Santa Eulàlia i Santa Madrona.

Dos operaris carreguen una de les 111 últimes obres aragoneses del Museu de Lleida
Patrimonio

Després que arribessin les obres a l'Aragó, el vicari general de Barbastre-Montsó, Ángel Noguero, ha afirmat que ha sigut "un dels millors dies" per al bisbat i que l'arribada de les peces simbolitza "que cada cosa ha de tornar al seu lloc, mentre que el conseller de Cultura, Felipe Faci, ha dit que han fet una feina "apassionada" i que espera que el lliurament d'aquest dimecres sigui "la fi d'un llarg procés".

La denúncia del bisbat de Barbastre-Montsó al de Lleida es remunta al febrer del 2018 i va ser vista com una prolongació de l’aplicació de l’article 155 en el cas Sixena. Després de precipitar el retorn a l’Aragó de 44 béns del monestir de Sixena del Museu de Lleida l’11 de desembre del 2017, entre les quals hi ha unes delicades caixes sepulcrals de fusta policromada, la part aragonesa va agafar embranzida tenint, a més, les sentències vaticanes del cas a favor.

stats