Art
Cultura 20/09/2021

El Museu Picasso compra una carta de l'artista per 9.000 euros

La missiva, adreçada a Miquel Utrillo, inclou uns dibuixos que podrien representar el poeta i dramaturg Eduardo Marquina

ARA
2 min
La missiva que Picasso va escriure a Utrillo

Barcelona"Amigo Utrillo / Miquel he / recibido tu carta / brabo!...(sic) en efecto / no he recibido el / Pel y Ploma / Se procurará hacer / lo que me pides / y Adeu", escriu Pablo Picasso en una carta el juny del 1901 adreçada al seu amic Miquel Utrillo. La missiva, que compta amb dibuixos originals de l'artista i que va ser enviada des de París, ha estat adquirida per 9.000 euros pel dret de tempteig sobre exportació que ha exercit el departament de Cultura a favor del Museu Picasso. La menció a la revista Pèl & Ploma no és circumstancial, ja que aquell mes de juny Miquel Utrillo, amb el pseudònim de Pincell, havia escrit a la revista la ressenya titulada "Pablo R. Picasso" sobre una exposició a la Sala Parés on hi havia diversos pastels de l’artista acompanyant l’obra de Ramon Casas. L’article d'Utrillo és la primera gran crítica que rep Picasso durant la seva vida artística.

Retrats de Marquina i de Rodin

La carta, que forma part de l'exposició permanent del Museu Picasso, es pot veure a la sala 8. Té dos dibuixos acolorits amb llapis vermell i blau a l'anvers. A la part superior de l'anvers hi ha una flor amb dues fulles i el retrat d’un personatge amb una ploma a la mà dreta i una lira a l’esquerra que podria representar el poeta i dramaturg Eduardo Marquina, amb qui Picasso tenia una estreta relació. Al revers hi ha el comiat: "Apa buenas / y suyo afmo / Paul",  només el nom, en francès, subratllat amb dues línies, una feta amb tinta i l’altra amb llapis vermell. Sota la signatura hi consta la localització i la data PARIS – el mes / antes del 14 de julliet (sic). Aquesta última paraula està tatxada i escrita correctament Juillet amb una lletra que no correspon a Picasso, la mateixa que escriu l’adreça 130 ter Boulevard Clichy, de París. Aquesta adreça correspon al domicili del marxant Pere Mañach, on va viure Picasso l’any 1901 amb el seu amic Manuel Pallarés. Carles Casagemas també es va allotjar en aquest domicili durant uns dies aquell mateix any, poc abans de suïcidar-se. A la part inferior de la carta hi ha dos esbossos d’un rostre i el dibuix d’un cap que Josep Palau Fabre considera un retrat o interpretació de Rodin.

La missiva va ser escrita en el moment de l’eufòria anterior a la primera exposició de Picasso a París, que es va inaugurar el 25 de juny de 1901 a la Galeria Vollard i està firmada en francès. En aquell moment, Picasso ja estava immers en la cultura francesa. Segurament per aquest motiu firma com a Paul, tal com segurament es feia dir a França, i inclou un retrat de Rodin.

stats