Art
Cultura 11/01/2022

Els museus Dalí reben un 62% menys de visitants que abans de la pandèmia

Els espais només han pogut obrir durant nou mesos el 2021, i amb un 50% de l'aforament en la major part del temps

ARA
3 min
Una parella mirant una de les obres de Dalí el 27 de març de 2021 al museu de Figueres

BarcelonaEls tres museus de la Fundació Gala - Salvador Dalí han rebut 396.400 visitants el 2021, un 62% menys dels que rebien abans de l'inici de la pandèmia, segons informa l'ACN. Aquesta reducció es deu a les restriccions sanitàries. De fet, des de la Fundació recorden que durant el 2021 només van poder obrir durant nou mesos i, en bona part del temps, amb un 50% de l'aforament. Això va generar una davallada en el nombre de visites. Tot i això, durant l'any passat es va registrar un 108% més de públic que el 2020. El Teatre-Museu Dalí de Figueres és l'equipament amb més visitants (254.434), seguit de la casa de Portlligat (Alt Empordà), amb 104.608 visitants, i del castell de Púbol (Baix Empordà), amb 37.358.

La Fundació recorda que les restriccions que es van aplicar l'any passat, com ara el confinament comarcal o les limitacions d'aforament, només van permetre que els equipaments obrissin durant nou mesos, i amb la meitat de la capacitat total de cada museu. Al llarg de l'any passat, diuen, es va anar recuperant el públic individual i familiar. De cara al curs escolar 2022-2023 les reserves del sector docent avancen a bon ritme, i això fa pensar que de cara al curs vinent es recuperaran les visites escolars que hi havia abans de la pandèmia. La Fundació també explica que, des de l'inici de la pandèmia, els tres museus dalinians s'han omplert amb el turisme de proximitat. El públic espanyol també creix, i està en el tercer lloc en el cas de Portlligat. El públic francès es manté fidel al llegat dalinià i és el visitant més freqüent a Figueres i Portlligat. En el cas de Púbol, el mercat català és prioritari. Pel que fa als visitants d'altres destinacions, han baixat considerablement.

Més afluència en espais oberts

Des de la Fundació afirmen que amb la pandèmia el públic prefereix espais oberts i amb poca afluència. Això ha beneficiat la casa de Portlligat i el castell de Púbol, que són els equipaments que més creixen en nombre de visitants. El Teatre-Museu de Figueres va tenir 254.434 visitants el 2021, un 106,7% més que el 2020 i un 68,9% menys que el 2019. La casa de Portlligat va tenir 104.608 visitants, un 114% més que el 2020 i un 33,3% menys que ara fa dos anys. Per acabar, el castell de Púbol va vendre 37.358 entrades, un 105% més que l'any anterior i un 44,5% menys que el 2019. La Fundació Dalí valora positivament les dades, ja que hi ha hagut una notable millora en l'afluència de visitants respecte al 2020, tot i que no s'assoleixen les xifres prepandèmia.

Malgrat la crisi derivada del covid-19, la Fundació Dalí ha mantingut una agenda expositiva significativa. A nivell internacional, els dos projectes immersius Dalí. L’enigma sense fi, als Ateliers de Lumières de París, i Inside Dalí, a Florència, han estat molt ben acollits. Més recentment, el 26 de novembre del 2021 es va inaugurar una retrospectiva al centre Dongdaemun Digital Plaza de Seül (Corea), i aquest 1 de gener passat es va obrir al públic Mind of genius al Chiang Kai-Shek Memorial Hall de Taipei, organitzada conjuntament amb la companyia taiwanesa Mediasphere Communications. La Fundació Dalí hi presenta una selecció d’obres que recorren la trajectòria de l’artista, que fan especial esment a temes com el somni, la fantasia, el subconscient i el destí i alhora reflecteixen el coneixement profund del pintor per l’art, el seu interès per la ciència i la filosofia i la seva obsessió per explorar horitzons més enllà de la realitat.

stats