Música
Cultura 31/03/2017

La música contemporània guanya presència al Palau de la Música

John Adams i Albert Guinovart seran els compositors convidats de la temporada 2017-2018, en què també s'interpretaran obres de Craig Hella Johnson i George Crumb

Xavier Cervantes
4 min
La música contemporània guanya presència al Palau de la Música

Barcelona113 concerts configuren la temporada 2017-2018 del Palau de la Música, que s'ha presentat aquest divendres en roda de premsa. La programació artística, que té un pressupost de 2,6 milions d'euros, manté els objectius que es va marcar Joan Oller quan es va fer càrrec de la direcció general del Palau fa 6 anys, tot i que per a la temporada vinent vol aprofundir en "l'aposta pel descobriment". "No renunciem al gran repertori perquè seria un suïcidi, però volem apostar pel plaer del descobriment d'artistes contemporanis", ha dit Oller. En ser preguntat sobre la incidència del judici del cas Palau en l'activitat de l'equipament, Oller ha assegurat que intenten distreure's "com menys millor" i "donar la màxima normalitat a la vida de la casa". "Treballem amb normalitat i continuem ajudant la justícia", ha dit Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català Palau de la Música Catalana.

Pel que fa a l'aposta per la música contemporània, destaquen algunes presències, si no majoritàries en la programació, sí molt rellevants. Per exemple, John Adams, compositor convidat de la temporada juntament amb Albert Guinovart. Adams, autor d'òperes com 'Nixon in China' i 'The death of Klinghoffer', vindrà a Barcelona el 26 de maig de l'any que ve per dirigir un programa amb tres obres pròpies: 'Harmonium', 'Absolute jest' i 'Short ride in a fast machine'. En aquest concert hi participaran l'OBC i els cors del Palau, a més de l'Attaca Quartet, que un dia després interpretarà dues obres més d'Adams. El compositor anglès també serà protagonista del concert de la Simfònica del Vallès del 17 de març.

Guinovart, compositor i intèrpret convidat, a més de presentar diverses obres hi estrenarà un 'Rèquiem' el 28 de gener. 'Tinc una missa i un tedèum, i ara un rèquiem. Espero que no sigui premonitori", ha dit Guinovart amb un somriure abans d'assegurar que aquest encàrrec del Palau de la Música és "tot un repte".

La nova creació també tindrà espai en el concert inaugural de la temporada, el 21 d'octubre. Simon Halsey, director artístic de l'Orfeó Català, dirigirà els cors de la casa en l'estrena a Europa de 'Considering Matthew Shepard', l'obra de Craig Hella Johnson sobre la història d'un jove gai que va ser segrestat, torturat i assassinat a Wyoming el 1998. "Les obres contemporànies són molt importants per a mi, perquè la música coral ha de ser viva", ha dit Halsey. El rastre contemporani s'escampa per altres concerts de la temporada, com el del Cuarteto Quiroga, que el 2 d'octubre farà dialogar 'La mort i la donzella', de Schubert, amb 'Black angels', de George Crumb.

Les estrelles del Palau 100

La programació del cicle Palau 100 inclourà la temporada que ve concerts com el de Zubin Mehta i l'Orquestra Maggio Musicale, que interpretaran 'La consagració de la primavera', de Stravinski, el de la Simfònica de Londres sota la batuta de John Eliot Gardiner, el de Daniele Gatti amb la Mahler Chamber Orchestra (i la 'Novena', de Beethoven en el programa), el del pianista Javier Perianes amb la Filharmònica de Munic dirigida per Pablo Heras-Casado, el de la violinista Isabelle Faust amb Il Giardino Armonico i 'La creació', de Haydn, a càrrec de William Christie i Les Arts Florissants. En el programa del Palau 100 també hi ha la violinista Anne-Sophie Mutter, que presentarà un programa amb una dedicatòria especial a Penderecki. Altres noms del cicle són Philippe Herreweghe, l'Ensemble Matheus, Radu Lupu i Philippe Jaroussky, a més de Simon Rattle amb la Filharmònica de Berlín, un concert del cicle BCN Classics.

Les veus de la temporada

"La llista és molt satisfactòria", diu el director artístic adjunt, Víctor García de Gomar, sobre una programació amb estrelles de la lírica com Jonas Kaufmann, Piotr Beczala, Juan Diego Flórez i Bryn Terfel. Kaufmann compartirà nit amb Diana Damrau el 24 de febrer per cantar el 'Cançoner italià', de Wolf. Beczala farà un recital de cançons italianes el 2 de febrer. Flórez cantarà obres de Mozart el 17 d'abril de l'any que ve i el baríton gal·lès Bryn Terfel interpretarà el 'Comiat de Wotan', de 'La valquíria', de Wagner, i la 'Mort de Boris', de l'òpera 'Boris Godunov', de Mússorgski.

El cicle de gran veus s'obrirà el 9 de gener amb els recitals d'Anne Sofie von Otter i Kristian Bezuidenhout i es completarà amb Mark Padmore (14 de març) i Olga Peretyatko (31 de maig). "Peretyatko, la reina del Metropolitan, és una soprano lírica lleugera que arriba en el seu millor moment", diu Víctor García de Gomar.

Bach i 'El messies', de Händel

El tradicional cicle Bach tindrà 'un convidat especial', perquè Jordi Savall dirigirà per primera vegada 'El messies, de Händel, el 20 de desembre, un dia abans que Edward Higginbottom, dins de la programació d'Ibercamera al Palau, n'ofereixi la seva versió. "Hi haurà públic per a tots els 'Messies'", diu Oller. En el repertori de Bach hi destaquen el concert del baríton Matthias Goerne i l'organista Juan de la Rubia amb la Freiburger Barockorchester, la 'Passió segons sant Mateu' a càrrec de Marc Minkovski i Les Musiciens du Louvre i 'L'ofrena musical' amb Rinaldo Alessandrini i el Concerto Italiano.

La temporada 2017-2018 del Palau de la Música també inclou recitals de pianistes com Khatia Buniatishvilli, Igor Levit, Elisabeth Leonskaja i Grigory Sokolov, entre d'altres, i diversos concerts per celebrar els 80 anys d'Antoni Ros Marbà.

Antonio López, Santi Moix i Narcís Comadira, artistes convidats

Com és habitual en els últims anys, el Palau de la Música tindrà artistes convidats d'altres disciplines artístiques. Dos venen de les arts plàstiques, Antonio López i Santi Moix, que exposaran obra al Palau, i el tercer de la poesia, Narcís Comadira.

stats