Música
Cultura Música 12/09/2022

Barcelona, capital dels quartets de corda

L'Auditori acull la segona edició de la Biennal del 14 al 18 de setembre

2 min
Arnau Tomàs Realp, Abel Tomàs Realp, Jonathan Brown i Vera Martínez Mehner a La Central del Raval.

Barcelona"El quartet de corda és el gènere més exigent de tots i ens assenyala el llistó de la qualitat de la societat musical", ha explicat el compositor Benet Casablancas aquest dilluns a la presentació de la segona edició de la Biennal de Quartets de Barcelona, que es farà a L'Auditori del 14 al 18 de setembre. "Volem convertir Barcelona una ciutat de referència en el món del quartet de corda, com ha passat, i continua passant, amb altres ciutats com Amsterdam o París", ha dit el director de L'Auditori, Robert Brufau. El repte és gran, però compta amb aliats excepcionals com el Quartet Casals, que celebra el 25è aniversari consolidat com una de les formacions de cambra més prestigioses d'Europa. El Casals serà l'amfitrió d'una biennal en què participen deu quartets entre internacionals i catalans. Hi haurà sis concerts a la sala 2 (a 32 euros l'entrada) i dos a la sala 4 (a 20 euros). "És la formació estrella de la música clàssica", afegeix el compositor Octavi Rumbau.

Per aquesta segona edició hi passaran el Quatuor Ébène francès, el Jerusalem Quartet israelià, el Jack Quartett nord-americà, el Belcea Quartet britànic -liderat per la violinista romanesa Corina Belcea-, el Quartetto Maurice italià, l'Aris Quartett alemany, el Cuarteto Quiroga espanyol i els quartets catalans Cosmos i Atenea, a més del Casals. "És un cartell molt potent", diu Arnau Tomàs, violoncel·lista del Casals.

"Seran cinc dies intensíssims", assegura Brufau, per a qui aquesta segona edició "ha de consolidar els valors estratègics" de la Biennal: "Impulsar un festival transversal que reuneixi els millors quartets internacionals i de casa nostra" i "reivindicar el valor de les grans obres de la música de cambra" i la potència del quartet com a "vehicle per construir i tirar endavant obres mestres". Com és preceptiu a L'Auditori, hi ha també estrenes absolutes, concretament tres obres encarregades a Joan Arnau Pàmies, Octavi Rumbau i Daniel Apodaka; i les estrenes nacionals de peces de Benet Casablancas, Núria Giménez-Comas i Misato Mochizuki. "Cada concert començarà amb una obra de nova creació", recorda Brufau.

La Biennal serà un dels punts àlgids de la celebració del 25è aniversari del Quartet Casals, que el dia 18 clourà aquesta edició amb un concert dedicat a L’art de la fuga, de Bach, en què també actuarà el clavicembalista francès Benjamin Alard i el Cosmos Quartet.

A més dels concerts a L'Auditori, la programació s'escamparà per altres espais de Barcelona, com ara l’Ateneu Barcelonès, on diumenge 18 hi haurà un acte poeticomusical al voltant dels Quatre quartets, del poeta T.S. Eliot, amb lectures en català i anglès a càrrec del poeta Manuel Forcano i de Jonathan Brown, viola del Quartet Casals. I a la Filmoteca es projectaran les pel·lícules Copying Beethoven, d'Agnieszka Holland (el 18 d'octubre), i The late quartet, de Iaron Zilberman (15 de novembre).

stats