Música

Cancel·len el festival ARTS d'Estiu per l'impacte sonor

El concert d'Els Amics de les Arts + The Tyets, i els de Carlos Rivera, Rozalén i Sopa de Cabra es traslladen al Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols

2 min
Festival ARTS d'Estiu a Pineda de Mar

BarcelonaEl departament de Territori de la Generalitat no ha autoritzat el festival ARTS d'Estiu a l'emplaçament habitual, a la platja dels Pins de Pineda de Mar, a causa de l'impacte sonor després de les denúncies dels veïns el 2022 que han obert una investigació de la Fiscalia, i de 52 queixes formals pel mateix motiu durant la informació pública de la sol·licitud d'enguany.

"Ara, a menys de 10 dies de l'inici dels espectacles i sense capacitat de maniobra, no tenim cap altra alternativa que suspendre definitivament el festival”, lamenta l'organització del festival. Tot i així, ha pogut reubicar els concerts de Carlos Rivera, Rozalén, Sopa de Cabra i Els Amics de les Arts + The Tyets al Guíxols Arena en el marc del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols. Tret del de Rivera, els altres també han canviat de data: Rozalén serà el 9 d'agost, Sopa de Cabra, el 26 d'agost, i Els Amics de les Arts + The Tyets, el 27 d'agost.

Amb 11 anys de trajectòria i una bona acollida del públic, 38.000 entrades venudes i 65.000 visitants el 2022, el festival ha demanat disculpes al públic, als artistes, als proveïdors i als patrocinadors, i ha informat que l'import de les entrades serà retornat íntegrament als assistents durant els pròxims dies.

Desavinences entre l'organització i Territori

"Lamentem profundament comunicar que aquest any no se celebrarà el festival ARTS d’Estiu", han afirmat els organitzadors en un comunicat en el qual atribueixen la decisió de la Generalitat a una "interpretació rigorosa de la normativa" a causa de les denúncies d'"un grup reduït de veïns" presentades al Síndic de Greuges contra la gestió del soroll feta per l’Ajuntament de Pineda el 2022. L'organització assegura que ha treballat per millorar la situació limitant el nombre de concerts, la sonometria i el tancament del recinte a les 12 de la nit.

Des de Territori, però, s'agafen a la llei de costes estatal, que indica que només es poden autoritzar esdeveniments a les platges si no es poden situar en cap altre emplaçament. També al·leguen una resolució del Síndic de Greuges que recomana el trasllat del Festival a una ubicació que no molesti els veïns –tal com s'ha fet amb els altres esdeveniments que coincidien en dates i ubicació– i un informe desfavorable del tècnic municipal. A més, expliquen en un comunicat que van tenir en compte un nou informe d'impacte acústic requerit que l'organització va presentar fora de termini i que el departament d'Acció Climàtica considera que "no avalua correctament l'impacte acústic i tampoc incorpora mesures correctores per minimitzar les molèsties als veïns", diu Territori en un comunicat. Amb tot, asseguren que els van oferir la possibilitat de presentar mesures correctores en un termini de cinc dies que expirava el 28 de juliol. De fet, no els consta encara cap comunicació oficial de la cancel·lació.

stats