Música
Cultura Música 11/01/2023

El Festival de Pedralbes 2023, pendent d'un concurs públic

Dos promotors es disputen l'organització de concerts als jardins barcelonins

4 min
Gilberto Gil al Festival Jardins de Pedralbes del 2022.

BarcelonaHi haurà concerts als Jardins de Pedralbes aquest any, però encara no està decidit qui els organitzarà. A Concert Studio, la promotora responsable del Festival Jardins de Pedralbes des del 2013, li ha sortit una competidora: una altra promotora, el nom de la qual no ha transcendit, que també ha demanat l'espai per fer-hi concerts. Al tractar-se d'un espai públic, l'administració ha d'obrir un concurs per a l'adjudicació de l'ús, que es resoldrà a finals de març. Segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA, Martín Pérez, director de Concert Studio, té "un compromís per escrit" de la Generalitat per organitzar el festival, "però ara no volen complir-lo". “El festival està en risc perquè fa 18 mesos, des del 20 de juny del 2021, que està esperant un conveni. Aquest conveni està compromès per escrit en una carta signada per la secretaria general de la Presidència el 29 de maig del 2019, però ara no volen complir aquest compromís. Sincerament, sembla que no vulguin fer el festival”, diu Pérez. Com s'ha arribat fins aquí?

La creació del festival

Concert Studio va crear el Festival Jardins de Pedralbes l'any 2013, quan l'espai on es fan els concerts era de titularitat pública, concretament de l'Ajuntament de Barcelona. L'adjudicació es feia mitjançant un conveni amb l'Ajuntament que va caducar el 2020. Tanmateix, i atesa l'excepcionalitat pandèmica, el festival es va poder fer també el 2021.

El primer concurs públic, l'any 2022

La situació va canviar el 2022, quan un altre promotor va sol·licitar l'ús dels jardins per fer-hi concerts els mesos de juny i juliol. Això va obligar l'Ajuntament de Barcelona a convocar un concurs públic per decidir "l'atorgament de la cessió d'ús per fer-hi un esdeveniment musical". El procés del concurs es va engegar al febrer i, un cop presentades les al·legacions, l'11 de març es va resoldre a favor de Concert Studio, perquè finalment no s'hi va presentar cap altre candidat. Juli Guiu, director de la promotora Clipper's, responsable del Festival de Cap Roig, va admetre que tenia interès en organitzar concerts a Pedralbes, però que no presentaria cap projecte per al 2022. La rivalitat entre Concert Studio i Clipper's ve de lluny: la primera organitzava el Festival de Cap Roig, que després va passar a Clipper's, i les dues promotores munten festivals similars a la Cerdanya. Actualment, un dels principals patrocinadors del Festival de Pedralbes, organitzat per Concert Studio, és el Banc de Sabadell, i el patrocinador principal de Cap Roig, organitzat per Clipper's, és La Caixa.

Canvi de titularitat dels Jardins de Pedralbes

Mentre es resolia el concurs, va haver-hi un canvi en la titularitat de l'espai. El 8 de febrer del 2022 l'Ajuntament la va cedir a la Generalitat, que a partir d'aquell moment esdevenia propietària tant dels jardins com del Palau de Pedralbes. La gestió és de Patrimoni, que depèn del departament d'Economia. "Tenim un compromís de la Generalitat de prorrogar el conveni amb Concert Studio un mínim de cinc anys. I no en tinc cap dubte que el compliran. La Generalitat compleix els seus compromisos", va dir Martín Pérez el març del 2022. Com a prova del compromís, la carta signada per la secretaria general de la Presidència el 29 de maig del 2019, durant la presidència de Quim Torra. En aquell moment la titularitat dels Jardins de Pedralbes no era de la Generalitat sinó de l'Ajuntament de Barcelona.

Una esmena en els usos de l'espai

La cessió de l'espai que havia fet l’Ajuntament a la Generalitat preveia la celebració d’actes institucionals, però no la celebració de festivals. Al juny, el Govern va demanar a l’Ajuntament que ho modifiqués. Segons fonts del departament d'Economia, l'esmena es va concretar a finals de novembre. L’adjudicació a Concert Studio es podria fer directament si ningú més la volgués, però una altra empresa vol fer un festival en les mateixes dates (juny i juliol), de manera que s’ha de fer un concurs. Ara com ara, Economia està treballant amb els departaments de Cultura i Presidència per determinar les condicions del concurs, "amb la màxima diligència, però seguint criteris de transparència, concurrència i interès general", segons expliquen fonts d'Economia.

Un conveni plurianual

Per a una promotora de concerts, sobretot quan són d'artistes internacionals, és imprescindible treballar amb marges de temps prou llargs, a vegades d'uns 18 mesos. La incertesa, a més, fa que les agències de contractació desestimin ofertes o aprofitin per apujar els preus. D'aquí ve la queixa de Concert Studio. "Aquest retard de la llum verda administrativa ha limitat el marge de maniobra de la promotora per tancar les contractacions dels artistes", diu Martín Pérez, que assegura que per a l'edició del 2023 estava negociant amb artistes i grups com Bob Dylan, Lang Lang, Cat Stevens, Madness, The Corrs i Rod Stewart. En edicions anteriors, el Festival de Pedralbes ha programat concerts de Patti Smith, Mariah Carey, Juanes, Pet Shop Boys, Lana del Rey, Kris Kristofferson, Tom Jones i Carla Bruni, entre d'altres. Precisament per facilitar la feina de la promotora, el concurs preveu una adjudicació plurianual. Tanmateix, per a l'edició del 2023 el marge de maniobra de les promotores és molt curt; a més, no han pogut posar entrades a la venda durant Nadal, un període en què se'n ven un percentatge significatiu.

stats