Festivals de Música

Lana del Rey, Pulp, SZA i PJ Harvey, caps de cartell del Primavera Sound 2024

La programació del festival barceloní també inclou artistes i grups com The National, Justice i Vampire Weekend

3 min
La cantant Lana del Rey durant una actuació a Califòrnia

BarcelonaLana del Rey, Pulp, Sza i PJ Harvey són alguns dels principals reclams del Primavera Sound 2024, que se celebrarà al Parc del Fòrum del 30 de maig a l'1 de juny. És a dir, quatre caps de cartell prou diferents i alhora representatius de la història del festival barceloní. Per una banda, la nord-americana Lana del Rey, estrella del pop sofisticat que va irrompre en el mainstream amb Born to die (2012), i que any rere any ha anat consolidant el seu estatus com a referent per a altres artistes i amb un ampli coixí de fans, tal com ha demostrat en visites anteriors a Barcelona, i que ara podrà refrendar al Primavera Sound.

El cas de Pulp és especial, perquè connecta amb la prehistòria del festival. El britànic Jarvis Cocker, que fa unes setmanes va xerrar amb Guillem Gisbert (Manel) al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, va decidir l'any passat reactivar el grup amb què va crear obres mestres del pop com Different class (1995), el disc de la cançó Common people. Maluradament, no hi serà el baixista Steve Mackey, mort fa vuit mesos als 56 anys. La tercera en discòrdia no connecta amb la nostàlgia, sinó amb el present: és SZA, àlies artístic de la nord-americana Solána Imani Rowe, continuadora de l'obra de grans cantants afroamericanes com Lauryn Hill i Macy Gray, i autora de hits com All the stars, de la banda sonora de Black Panther, Good days i sobretot els recents Kill Bill i Snooze.

El cartell de l'edició de 2024 també inclou el retorn al festival de la britànica PJ Harvey, que aquest any ha publicat el notable àlbum I inside the old year dying, i que sempre que ha passat per Barcelona ha ofert concerts memorables, tant als anys noranta, a l'època de discos com Rid of me i To bring you my love, com en els últims temps, com la prodigiosa actuació al Poble Espanyol del 2017.

En la programació del 2024 no hi falten altres habituals del Primavera Sound com The National, a més de grups i artistes com Charlie XCX, Lambchop, Justice, Yo La Tengo, Roísin Murphy, FKA Twigs, Bikini Kill, Deftones, Amy & The Sniffers, Arca, Clipse, Disclosure, Mitski, Troye Sivan, Blonde Redhead, Arab Strap, Ferran Palau, Lisabö, Mujeres, Wolf Eyes i Beth Gibbons, entre d'altres. I Guillem Gisbert, el cantant de Manel, ha afegit el Primavera Sound a la llista de festivals on actuarà l'any que ve per presentar el seu primer disc al marge del grup.

Entre les curiositats d'aquest Primavera Sound 2024 destaquen presències com la Dogstar, la banda de l'actor Keanu Reeves; la de Stella Maris, el grup format per a la sèrie La Mesías dels Javis, i la del llegendari minimalista novaiorquès Charlemagne Palestine. Atenció també als belgues Wiegedood, la quota black metal del festival; a l'enigmàtic artista napolità Liberato, que el 2018 va fer un extraordinari xou al Sónar, i a Lankum, la formació irlandesa que porta el folk a la foscor més devastadora, allà on The Pogues, Nick Cave i els Swans jugarien una partida de cartes amb l’ànima com a aposta mínima.

Pel que fa al disseny gràfic que acompanya aquesta edició, el festival vol fer un homenatge als orígens de la marca Primavera Sound, que va néixer el 1994 per aixoplugar festes d'indie rock underground a la sala KGB de Barcelona. No va ser fins al 2001 al Poble Espanyol que el festival va adquirir la dimensió a partir de la qual va créixer fins a arribar al Parc del Fòrum el 2005.

Preu de les entrades

Aquest mateix dimarts es posen a la venda els abonaments per als tres dies del Primavera Sound 2024 al Fòrum a un preu de 265 euros (més despeses), per sota dels 325 de l'edició de 2023. Com altres anys, també hi haurà una jornada gratuïta al Fòrum, el dimecres 29 de maig, amb actuacions de Phoenix, Tropical Fuck Storm, Ratboys, Maria Jaume i Stella Maris.

stats