Festivals d'estiu
Cultura Música 13/07/2023

Les Medes, escenari idíl·lic per a la música de Juli Garreta i Marco Mezquida

L'Orquestra Simfònica del Vallès interpretarà el poema simfònic 'Les illes Medes' al Molinet de l'Estartit, dins el marc del Festival de Torroella de Montgrí

2 min
Un concert de jazz a la punta del Molinet de l'Estartit, davant de les Medes.

GironaLes illes Medes són un petit arxipèlag d'illots escarpats i feréstecs que, davant de la desembocadura del Ter, prolonguen el massís del Montgrí dins el mar. Fascinat i inspirat per la bellesa d'aquest paratge natural, el compositor empordanès Juli Garreta va escriure el poema simfònic Les illes Medes, que es va estrenar el 1923 al Palau de la Música. Ara, coincidint amb el centenari de la partitura, l'obra sonarà per primera vegada davant de les illes que li donen nom, en un concert a l'aire lliure de l'Orquestra Simfònica del Vallès, aquest divendres, 14 de juliol, a la punta del Molinet de l'Estartit. Serà el tret de sortida del Festival de Torroella de Montgrí, que arrenca del 15 al 19 de juliol amb l'edició del Fringe, centrat en la programació de joves talents, i continua a partir del 29 de juliol amb concerts d'artistes de primer nivell a l'auditori Espai Ter. 

"Les illes Medes és una partitura singular en el catàleg de la música catalana, sembla una espècie d'improvisació orquestral, però amb un detall molt exquisit i una escriptura molt elaborada, descriptiva i inspiradora", explica Xavier Puig, director de l'orquestra vallesana. És una obra programàtica, que, sense necessitat de recórrer al text cantat o narrat, transmet l'amor apassionat de Garreta pel paisatge empordanès i, només amb notes, melodies i acords, descriu motius naturals com l'onatge del mar o la bravura del vent. L'escriptura, densa i expressiva, manté el segell personal del compositor a la vegada que recorda la qualitat narrativa dels poemes simfònics dels mestres germànics de tombants del segle XX, com Richard Strauss, autor de la Simfonia alpina. Al Molinet, l'orquestra tocarà en un escenari obert, sense caixa que dirigeixi el so i, com és habitual en concerts simfònics a l'aire lliure, tots els instruments estaran amplificats. "Serà un escenari preciós per al públic, que podrà combinar l'audició amb la mirada al paisatge in situ", destaca Puig sobre una localització que també acull concerts del Festival de Jazz de l'Estartit.

Mendelssohn i Mezquida complementen el programa

L'obra de Garreta, d'un sol moviment i uns 20 minuts de durada, formarà part d'un programa de temàtica marina que s'obrirà amb l'obertura Les Hèbrides de Felix Mendelssohn, que també és un poema simfònic que pinta i descriu l'escena d'un paisatge costaner, en aquest cas d'Escòcia. Clourà la vetllada el Concert per a piano i orquestra 'Talaiot' de Marco Mezquida, interpretat pel mateix compositor al piano. L'obra per a orquestra i solista, que es va estrenar al mes de març al Palau de la Música, porta el nom de les restes prehistòriques que es conserven a Menorca i es mou entre l'estructura clàssica del concerto per soli i la llibertat d'una suite impressionista que deixa espai per a la improvisació i el jazz. "Esperem que faci una bona nit per poder gaudir de la potència i les subtileses d’aquesta música", diu Mezquida, que conclou: "Sens dubte, els sons de la natura, ja siguin el vent, les onades o els ocells, hi són benvinguts i formaran part del concert".

Abans de l'actuació se celebrarà a bord d'un veler, davant de les illes Medes, la cerimònia de la Unió dels Oceans, que enceta la col·laboració entre la Fundació Philippe Cousteau, recentment establerta a l'Estartit, i el Festival de Torroella.

stats