Medi Ambient
Girona 01/03/2023

La Fundació Cousteau instal·larà a l'Estartit la seva nova seu científica mundial

El centre servirà per reintroduir espècies en vies d’extinció i costarà uns 4 milions d’euros

2 min
Projecció de la futura seu de la Fundació Cousteau

Torroella de MontgríLa Fundació Philippe Cousteau - Unió dels Oceans ha escollit Torroella de Montgrí - l’Estartit per situar-hi la seva seu científica mundial. L’acord amb la Fundació Mascort per a la cessió de l’espai on ara hi ha el parc d’atraccions Jocs a l’Estartit ha estat determinant en l’elecció de la població. La construcció d’aquesta instal·lació començarà aviat i la previsió és que estigui acabada el 2025. La seu tindrà una superfície de 6.000 metres quadrats i el pressupost és de 4 milions d’euros. Tindrà la missió de triar i després reintroduir espècies marines animals i vegetals en perill d’extinció a tot el món, així com estudiar la manera d’erradicar espècies invasores, com ara la Caulerpa taxifolia, que ha provocat la desaparició gairebé total de la posidònia oceànica i ha alterat l’ordre biològic.

Institut d’Estudis de la Mar

La futura seu comptarà amb dues zones en forma d’ameba amb tancs d’aigua d’entre 1.700 i 31.000 litres envoltades de fossats d’entre 3 i 4 metres de profunditat per a la reproducció d’espècies. A més, hi haurà tancs de quarantena, espais de cultius i uns dos-cents aquaris. Així mateix, hi haurà un laboratori de control d’aigües per analitzar els elements contaminants a les aigües interiors i al mar i també comptarà amb un laboratori de biologia marina. La seu també tindrà un auditori polivalent, un centre documental i un restaurant temàtic. La instal·lació d’aquesta seu també servirà per impulsar l’Institut d’Estudis de la Mar, que impartirà cursos professionals de marina mercant que fins ara no es fan a Girona, i que començaran a finals d’aquest mes en unes instal·lacions municipals.

Seducció ambiental

“En un primer moment vam escollir Catalunya, i un cop aquí, i havent estudiat diverses alternatives, ens hem decantat per l’opció més lògica atesa la generositat del senyor Ramon Mascort i les facilitats que ens ha ofert Jordi Colomí [alcalde de Torroella de Montgrí - l’Estartit]”, va dir Roger Figueras, patró i director de planificació i desenvolupament de la Fundació Cousteau. Precisament per la generositat de la Fundació Mascort, d’arrel torroellenca, el nou espai s’anomenarà Fundació Philippe Cousteau Unió dels Oceans - Espai Mascort. “La nostra fundació sempre ha tingut tres potes: l’estudi de la història, les arts i la defensa de la natura”, va explicar Carmen Pascual, vicepresidenta de la Fundació Mascort. El director general d’aquesta fundació, Jordi Sargatal, va destacar que “Jacques Cousteau, com Félix Rodríguez de la Fuente, va ser d’aquelles persones que van exercir seducció ambiental”, i va expressar la seva confiança que amb aquesta fundació es pugui reintroduir la foca mediterrània, un desig seu de fa anys. Per la seva banda, Jordi Colomí es va mostrar satisfet que “un projecte d’una rellevància tan gran s'ubiqui a Torroella" i ha assegurat que “marcarà un abans i un després” en el municipi.

La Fundació Philippe Cousteau es va crear el 1999 amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de protegir mars i oceans i està present en 34 estats d’arreu del món. Abans de decidir-se per Torroella, va sospesar altres opcions com Astúries o Cadaqués per instal·lar-se. Vint anys enrere, la fundació Una Sola Terra ja va intentar fer un centre Cousteau a Sant Feliu de Guíxols.

stats