Música

Javier Camarena: "Les cançons de Tosti són obligatòries per a un tenor"

El cantant mexicà presenta un disc dedicat al compositor italià al Palau de la Música i l'Auditori de Girona

2 min
El tenor mexicà Javier Camanera al Palau de la Musica.

BarcelonaEl tenor mexicà Javier Camarena (Xalapa, 1976) és contundent quan elogia el compositor Francesco Paolo Tosti (1846-1916). "Va ser tenor, i un mestre de cant recomanat pel mateix Verdi. Sabia el que feia. Les seves cançons són obligatòries per als tenors", explica al Palau de la Música, on aquest dimecres a les vuit del vespre comença la gira de presentació del disc Sogno, Tosti songs (Pentatone Music, 2024), amb el pianista cubà Ángel Rodríguez. També actuaran a l'Auditori del Girona el dia 14 i a Les Arts de València el 21.

El primer mes de l'any és especial pel que fa a la relació de Camarena i Rodríguez amb el públic barceloní. El 18 de gener de 2020, en una nit històrica al Liceu, van oferir "un recital de molt risc, amb algunes de les àries més difícils del repertori romàntic", tal com va constatar el crític de l'ARA, Jaume Radigales. Un any després, en condicions pandèmiques, públic amb mascareta i aforament reduït al 50%, Camarena va desplegar un cant emocionant al Palau de la Música. "Ara estic content de tornar al Palau en unes condicions menys estressants", diu el tenor mexicà, content també per la bona predisposició d'un públic que pràcticament omplirà la sala modernista per escoltar un repertori dedicat a Tosti, "un dels compositors més prolífics d'un gènere de cançons, els romanze da salotto, proper a les àries d'òpera". "En el seu repertori de més de 500 cançons en italià, però també en francès i anglès, el que predomina és línia de cant, i la melodia t'exigeix fraseig i moltíssima dicció. És un repertori de formació i alhora obligat per a un tenor", insisteix Camarena.

El disc Sogno, que es publicarà el 19 de gener, és la culminació d'un projecte que ve de lluny. "Hi vam començar a treballar fa molts anys, i volíem anar més enllà de donar gust al melòman que gaudeix escoltant una nova versió dels grans èxits. També volíem gratar en altres joies amagades", explica. Per això el repertori del disc i del concert combina diferents facetes de Tosti. No hi falten cançons tan populars com 'A vucchella i Marechiare, que han cantat tenors com Enrico Caruso, Mario Lanza, Giuseppe Luciano Pavarotti i Josep Carreras, entre molts altres. Igualment hi ha espai per a les melodies franceses i per a les Quattro canzoni d'Amaranta (amb lletra de Gabriele d'Annunzio). "En les seves cançons s'espera que el tenor s'enfili a la part del sobreagut, però en conjunt són cançons amb una profunditat melòdica i poètica que en termes d'interpretació són molt interessants", diu Camarena, que no oblida que aquests romanze da salotto sovint estaven pensats per ser cantades per les famílies a casa.

Després d'aquesta gira, Javier Camarena tornarà a Catalunya a la primavera per fer doblet al Liceu: el 2 de maig cantarà en una gala lírica amb Ermonela Jaho, Lisette Oropesa i Carlos Álvarez, i del 18 de maig a l'1 de juny serà Don Ramiro en cinc funcions de La cenerentola, de Rossini.

stats