Música

L'última cançó dels Beatles ja és una realitat

La intel·ligència artificial ajuda a recuperar la veu de John Lennon a 'Now and then'

2 min

BarcelonaPer a aquest truc calia un arxiu d'àudio, una mica d'intel·ligència artificial i les ganes de reviure un mite. El resultat és Now and then, "l'última cançó dels Beatles", tal com va avançar Paul McCartney fa uns mesos, i des d'aquest dijous ja es pot escoltar. "És un enregistrament genuí dels Beatles", assegura McCartney, perquè, a més del seu baix i la bateria de Ringo Starr, hi ha la guitarra de George Harrison i la veu de John Lennon.

Hi havia una cinta de casset amb John Lennon cantant i tocant el piano i un software desenvolupat per l'equip del cineasta neozelandès Peter Jackson per a Get back (2021), la sèrie documental sobre els Beatles. I hi havia també un enregistrament descartat en què sonava la guitarra de Harrison, i esclar, l'acord de McCartney i Ringo Starr, els dos beatles vius, amb Yoko Ono i Olivia Harrison, les vídues de John Lennon i George Harrison, els dos beatles morts, per convertir Now and then en una cançó amb tots els ets i uts.

El procés fins a arribar a fer realitat la cançó s'explica a The Beatles. Now and then. The last Beatles song, un vídeo de 12 minuts dirigit per Oliver Murray. McCartney, Starr, Jackson i Sean Lennon, entre d'altres, reconstrueixen un camí que va començar a finals dels anys setanta, quan John Lennon va enregistrar en un casset una cançó a veu i piano a casa seva, a l'edifici Dakota de Nova York. Lennon va morir el 1980, i aquella cinta va quedar oblidada fins al 1994, quan es va començar a preparar el projecte The Beatles Anthology. Yoko Ono va dir a McCartney que conservava cintes de Lennon amb maquetes de cançons, entre les quals hi havia Now and then, Free as a bird i Real love. De les dues últimes, tot i el soroll de l'enregistrament, en van poder aprofitar la veu de Lennon, i un cop produïdes per Jeff Lynne i reinterpretades per McCartney, Starr i Harrison, van formar part dels discos Anthology 1 i 2, respectivament.

No va passar el mateix amb Now and then, perquè no hi havia manera d'aïllar prou bé la veu de Lennon del so del piano. "El 1995, després de diversos dies treballant en la cançó a l'estudi, en George va considerar que els problemes tècnics de la maqueta eren insuperables, i va decidir que no era possible acabar la cançó amb un nivell prou bo –explica Olivia Harrison–. Però si estigués aquí avui, s'hauria unit de tot cor a Paul i Ringo per enregistrar Now and then". McCartney ja havia explicat que la cançó "no tenia un títol gaire bo i s'havia de refer una mica, però tenia un vers bonic i el John la cantava": "Però al George no li va agradar, i com que The Beatles era una democràcia, no la vam fer", afegeix.

Tot va canviar quan el software desenvolupat per l'equip de Peter Jackson va reactivar l'operació de rescat. Es va poder desacoblar la veu de Lennon de la seva part de piano, la intel·ligència artificial va restaurar la veu i McCartney i Starr van poder treballar la cançó aprofitant també pistes de guitarra de Harrison. "Tot el procés ha sigut el més a prop que estarem mai de tenir el John de nou a l'estudi. Realment era com si el John fos allà amb nosaltres", diu Starr. Now and then també tindrà un videoclip dirigit per Peter Jackson que es publicarà aquest divendres.

stats