Música

Mor Josep Bastons, fundador del grup d'havaneres Peix Fregit

El compositor de 'Lola la tavernera' i 'Mariner de terra endins' va ser un referent de la cançó de taverna

1 min
El disc d’homenatge al mestre Josep Bastons, amb l’ARA

BarcelonaEl músic Josep Bastons ha mort aquest dimarts als 96 anys a Palafrugell. "Una figura cabdal per a la música popular del país. Fundador del grup Peix Fregit i director, segona veu i guitarra durant 35 anys, va conduir el grup fins al capdavant dels grups de casa nostra. Des de llavors hem intentat mantenir el seu llegat i portar-lo arreu del país. Descansa en pau, Josep!", ha escrit a Facebook Josep Tormo Capdevila, de Peix Fregit. Bastons, nascut a Palafrugell el 27 de juny de 1927, va ser el compositor de la música de cançons com Lola la tavernera, Mariner de terra endins, La sirena i la lluna i Tamariu. Durant molts anys va compaginar l'ofici de tapisser amb la feina musical. Primer va cantar en formacions com l'Orquestra Maravella, el Conjunt Tropicana i Orquestra Costa Brava, i a partir del 1974 es va endinsar en el territori de l'havanera amb la creació del grup Peix Fregit.

"Josep Bastons és l’autor més destacat i prolífic del cant de taverna actual", deia Francesc Sànchez Carcassés en el llibret que acompanyava l’edició del CD del disc L’home de la guitarra (Picap, 2017). En aquest àlbum d'homenatge hi participaven artistes i grups com Arnau Tordera, Sabor de Gràcia, Gemma Humet, Cris Juanico, Meïa, Sara Pi, Ginesa Ortega, Port Bo, Txell Sust, Lydia Torrejón, Sherpah i Los Guardians del Pont.

Entre els reconeixements que va rebre Josep Bastons hi ha la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Honor de la Vila de Palafrugell, a més de diversos homenatges arreu.

stats