Un disc mític
Cultura Música 20/11/2022

"Quan toquem, el públic torna a tenir 20 anys"

Sopa de Cabra torna al Palau Sant Jordi per tancar la gira del 30è aniversari del disc 'Ben endins'

3 min
Sopa de Cabra al Sant Jordi en els assajos del concert

BarcelonaEl Palau Sant Jordi és el lloc de les grans ocasions per a Sopa de Cabra: l'escenari del concert mític del rock català el 1991, del retorn de la banda el 2011 i ara del comiat de la gira del 30è aniversari del disc Ben endins, dissabte que ve. Si aquell 1991 hi van cabre 22.104 persones, ara l'aforament –que està pràcticament exhaurit– és d'uns 14.000 espectadors. "Tenim la sensació que podem fer el millor Sant Jordi –afirma el cantant de la banda, Gerard Quintana–. Hi estem molt a sobre. Amb els anys veus que no ho pots fer tot tu, però no pots delegar. Has de tenir el control de tot si vols que les coses surtin com tu vols. El projecte de la Rosalía és familiar: la seva mare, la seva germana i ella, no és casualitat". "Mick Jagger també ho fa", apunta el guitarrista i compositor Josep Thió. És la recomanació que Quintana va donar als joves del programa Eufòria: "No us creieu a ningú, confieu en vosaltres".

La banda ha passejat la gira del Ben endins durant l'últim any i mig pels principals escenaris del país: el Grec, el Liceu, el Cruïlla, Cap Roig... El concert repassa una vintena de temes d'aquell disc mític de l'inici de la seva trajectòria i l'amplia amb sis bisos de discos posteriors. Hi ha "algunes" de les seves cançons preferides i hi són moltes de les cançons preferides dels fans. "Ja sospitàvem que el Ben endins és al disc dur de molta gent, si és el disc que més gent ha comprat. Hi ha cançons que rarament falten al nostre repertori", admet Thió. Al Sant Jordi, però, el concert serà molt diferent, perquè la banda comptarà amb convidats especials, artistes amics i artistes que han versionat alguns dels seus temes, com Alfred Garcia, Buhos, David Carabén, Els Amics de les Arts, Els Catarres, Ginestà, Intana, Joan Dausà, Judit Neddermann, Ramon Mirabet, Suu, The Tyets i Xarim Aresté. "És molt estimulant. Són artistes que admirem. I és divertit veure com enriqueixen i canvien les cançons", diu. La idea va sorgir a l'hora de reeditar el disc en doble CD i triple vinil.

'Si et quedes amb mi 30 anys', de Sopa de Cabra

Els Sopa de Cabra no creuen que els concerts del Ben endins despertin nostàlgia. "Tu veus la cara de la gent, gent de la nostra edat o més jove, no sé si dir noies, senyores, dones, de 50 anys, i li veus la cara de quan en tenia 20", diu Thió. "És que en tornen a tenir 20, en aquell moment", diu Quintana. El cantant explica que al matí, al tren, una dona se li ha adreçat per dir-li "gràcies", perquè el concert del Grec va fer que es retrobessin les amigues de l'escola amb qui havia perdut el contacte. "No ho fan per nostàlgia, fan coses ara. Han recuperat el vincle, i és aquest vincle amb el teu jo jove, més que la nostàlgia. Hi ha molta emoció, en aquests concerts", afirma Quintana.

Al concert hi haurà pantalles gegants, però no a l'estil Rosalía. "Com a públic també ens agrada l'austeritat del rock", opina Quintana. "No volem intentar fer-nos els moderns, perquè els nostres referents fonamentals són del segle XX", afegeix. "I és tocar instruments, encara", afegeix Thió. Tampoc no cal: en aquest escenari també s'hi acomiadarà al cap d'un mes del seu concert Joan Manuel Serrat. Quintana admet que de jove era més serratià (en destaca el disc Per al meu amic, "brutal") mentre que Thió era més fan de Lluís Llach. "Amb els anys vas veient que, amb tot el respecte, no van inventar res. Van copiar o imitar la música francesa. Com nosaltres no ens vam inventar el rock and roll, esclar, també vam copiar. El que és bonic és entendre's", diu Quintana. Els Sopa no saben si allargaran tant la seva carrera com Serrat o Aznavour. "La idea és continuar fins que el cos aguanti, però esperem tenir gent que ens estimi al voltant per no deixar-nos fer el ridícul", diu el cantant. "Calen ganes, perquè l'eufòria de l'escenari enganxa, cert art i públic, esclar. Quan falla una de les tres coses, malament", diu Thió.

Després de plegar veles el 2001, ara tenen clar que el concert al Sant Jordi no és el final de res. Tornaran. Amb temes nous. Si serà un disc no ho tenen clar. "Alguna cosa farem però encara no ho sabem. Ara fer deu cançons noves és absurd, perquè la gent arriba d'una altra manera a la música i tampoc les pots posar en una altra gira", diu Quintana. "Jo tinc ganes de deslliurar-me de la llosa del disc i gravar les cançons que siguin necessàries, que aportin alguna cosa, que millorin el món, que emocionin i valguin la pena", conclou Thió.

stats