ENTREVISTA
Cultura 17/04/2011

"Quan veig un musulmà amb gel·laba i Nike Air, em peto de riure"

Ateu "Ser creient és com ser fan del rap: vols que tothom abraci el que t'agrada" Àrab "Haver viscut 12 anys a Síria m'autoritza a parlar de la islamització de França"

Ricard Martín
2 min
El sàtir a l'estudi: Sattouf no té por a passar pel sedàs els tabús de la societat francesa.

Riad Sattouf (París, 1978) és el gran agitador del còmic francès. La vida secreta de los jóvenes i Pascal Brutal satiritzen sense pietat la violència masclista, la radicalització de l'islamisme i la deriva d'una joventut sense futur.

Les anècdotes del còmic són reals?

Sí. A La vida secreta de los jóvenes no m'invento cap situació. Al metro, al bar, sempre estic paranoic observant el que passa per traslladar al còmic. Em guanyo la vida amb la paranoia!

El seu retrat dels joves és molt dur.

Desesperat. Intento ser honest amb tot el que veig. Estic molt més interessat en la gent boja, els ximples, que no pas en les situacions maques. M'interessa tot allò que xerrica.

Pascal Brutal es riu del mascle alfa urbà, però és tendre, hi ha empatia.

Quan vaig crear Pascal, li vaig donar tots els atributs que jo no tinc. Sóc petit, no sóc musculós, no sóc mascle, no tinc una veu gruixuda. Vaig intentar imaginar quina mena d'home seria si hagués estat un paio gros. Pascal és com un amic fort. Li pregunto: què vols fer? Agafar la moto i tirar-me una tia!

Anava a demanar-li si de jove va patir algun Pascal Brutal.

No pas patir-lo, exactament. Però a la meva classe hi havia molts paios alts, interessats en l'esport i el rap. I jo sempre pensava que era molt difícil per a mi ser amic seu.

Un tabú que no tem tocar és la islamització de la joventut francesa.

He viscut 12 anys a Síria. Allà anava a una escola musulmana. Crec que això m'autoritza a parlar-ne. Creure en Déu per mi és una absurditat. Ser creient és com ser fan del rap: vols que tothom abraci una cosa que tu estimes. I per mi, és molt divertit transcriure aquesta mena de comportament.

Es posiciona respecte a l'islam?

No tinc les facultats intel·lectuals per fer aquesta anàlisi. Però sóc capaç de descriure el fenomen i tothom en pot treure conclusions. Quan veig un musulmà amb barba, gel·laba i unes enormes vambes Nike Air, em peto de riure. És molt divertit, i val la pena retratar-ho.

Li ha ocasionat problemes això?

Només amb l'Església catòlica. Defensant l'islam es defensa ella.

stats