Arts escèniques
Cultura 22/12/2021

Un Nadal infantil i juvenil al Mercat de les Flors

El centre també acull l'espectacle 'NUYE', de la companyia de circ "eia", que reflexiona sobre les relacions de parella

ARA
3 min
Una imatge de l'espectacle 'Paisatges', de Cristina Martí, que s'estrena el 26 de desembre al Mercat de les Flors.

BarcelonaEl Mercat de les Flors ofereix aquest Nadal una programació dirigida especialment al públic infantil i juvenil amb el muntatge Geometria, de la companyia Roseland Musical, i l'estrena de Paisatges, un espectacle-taller de Cristina Martí. També acollirà NUYE, una peça de la companyia de circ "eia" que reflexiona sobre les relacions de parella. Pel que fa a la limitació d'aforament en la cultura arran de les restriccions pandèmiques proposades pel Govern, fonts del Mercat de les Flors han explicat que en cap de les tres propostes han venut més d'un 70% de les entrades, de manera que adaptar-se a la restricció "no és cap dificultat". Així ho ha assegurat a l'ACN el responsable del departament de programes, Marc Oliver.

Després que a Barcelona diverses obres de teatre s'hagin hagut de suspendre per contagis de covid entre els actors, Oliver ha confiat que les propostes del Mercat puguin tirar endavant. "Confiem en la nostra responsabilitat i en la dels artistes que venen a treballar amb nosaltres", ha apuntat. En qualsevol cas, ha assegurat que si alguns passis s'haguessin de cancel·lar no se substituirien les funcions per les d'altres artistes.

L'espectacle-taller 'Paisatges'

El Mercat de les Flors estrenarà el 26 de desembre Paisatges, una coproducció amb la coreògrafa Cristina Martí i l'equip de CreaMoviment que va néixer en el marc del projecte Cos i Moviment 0-3, una experiència artística feta amb escoles bressol de Barcelona durant el 2019 que no es va poder estrenar el 2020 a causa de la irrupció del covid. Es tracta d'un muntatge participatiu per a famílies amb infants de 0 a 5 anys, als quals es proposa una "experiència artística oberta" basada en la dansa contemporània i la música en directe dels compositors Erik Satie i Béla Bartók. A partir d'un element com és la cinta de pintor, dues ballarines i un pianista s'encarreguen de "dibuixar", amb el cos i la música, paisatges "abstractes, juganers, íntims i suggerents".

"Tenia molt clar que la peça no podia ser una peça tancada, perquè volíem que els infants hi participessin", ha explicat Cristina Martí. Paisatges no es fa en un escenari convencional, sinó que els ballarins se situen al mateix nivell que el públic, distribuït en grups bombolla envoltant els artistes.

'Geometria', adreçada a adolescents

Una altra de les propostes del Mercat de les Flors per Nadal és Geometria, de Roseland Musical, un muntatge que combina dansa i tecnologia per abordar la "veritable dimensió" de les figures geomètriques. Tot plegat amb una combinació de música, poemes i imatges en què el públic pot interactuar gràcies a les projeccions en 3D. Així, per a l'espectacle cal posar-se unes ulleres especials. Geometria s'adreça als adolescents. "És una edat que es desconnecta molt del teatre, i especialment dels espectacles de dansa", ha explicat la coreògrafa Marta Almirall. Geometria, per tant, pretén revertir-ho. A més, s'ha creat de manera "col·lectiva" amb coreògrafs joves, formats en danses urbanes i contemporànies. El muntatge ja es va estrenar al Grec i després va passar pel Temporada Alta. Aquest any al Mercat de les Flors se n'oferiran quatre funcions: el 28 i el 30 de desembre i el 2 i el 4 de gener.

El circ "eia"

A part dels espectacles per a infants i adolescents, el Mercat de les Flors també oferirà durant els dies de Nadal NUYE, una proposta de "circ contemporani", tal com ha definit Fabrizio Gianni, un dels membres de la companyia, que compta amb sis acròbates dalt l'escenari. La proposta combina el llenguatge acrobàtic amb el coreogràfic i sorgeix arran de l'exploració de les diverses dinàmiques de les relacions, enteses com un lligam "estret" entre dues persones. NUYE (nosaltres en napolità) es va estrenar al Festival Grec d'aquest any i ha fet gira per altres ciutats catalanes i també per Europa (Ginebra i França).

stats