Cultura 30/04/2021

Noa: "Vull agrair a Catalunya tot l'esforç que està fent per salvar la cultura"

L'artista israeliana interpretarà el repertori del disc 'Letters to Bach' al Palau de la Música

2 min
L'artista israeliana Noa.

Barcelona"Vull agrair a Catalunya tot l'esforç que està fent per salvar la cultura, cosa que no s'està fent en altres llocs", ha dit Noa (Tel Aviv, 1969) aquest divendres en roda de premsa telemàtica. L'artista israeliana se suma així als elogis que en els darrers mesos han expressat altres músics europeus, contents de poder actuar aquí mentre les restriccions imposades a bona part d'Europa impedien fer-hi concerts amb públic. No és estrany, doncs, que la primera actuació de Noa fora d'Israel en un any sigui a Barcelona, concretament al Palau de la Música, el 5 de maig. "I el meu últim concert abans del coronavirus també va ser al Palau de la Música", recorda sobre una actuació que va compartir amb el Cor de Noies de l'Orfeó Català el 7 de març de 2020.

Noa acaba de publicar el disc Afterallogy, en què interpreta estàndards de jazz, però el concert del dia 5 estarà dedicat al treball anterior, Letters to Bach (2019), tot i que no descarta cantar algun dels temes nous "en el bisos". "El títol, Letters to Bach, fa referència a les dues accepcions de la paraula letter, carta i lletra, perquè he volgut comunicar-me amb Bach a través de les lletres que he escrit per a les seves composicions", explica l'artista israeliana, per a qui el geni alemany tenia "un punt salvatge, de pensador lliure". El director general del Palau de la Música, Joan Oller, va quedar encantat quan va veure la presentació del disc bachià de Noa a la Sala Barts el 28 d'abril de 2019, dins del Festival Guitar BCN, tot i que aquella vegada no va ser una vetllada totalment centrada en Bach, com sí que ho serà la del dia 5. "La música de Bach permet i suporta les més diferents aproximacions que un pugui imaginar", diu Oller, que no va dubtar alhora de comptar amb l'artista israeliana per al cicle Palau Fronteres. L'aproximació de Noa és, com diu ella mateixa, "una comunicació a través dels segles amb Bach, però amb continguts que avui són rellevants com la tecnologia, els reptes globals, la pau, la guerra i els drets humans".

Noa ha parlat de Bach des de casa seva a Tel Aviv poques hores després de la tragèdia del mont Meron, al nord d'Israel, en què han mort almenys 45 persones a causa d'una estampida durant la celebració de l'aplec religiós del Lag B'Omer. "És una tragèdia terrible", diu Noa, que tanmateix admet que no és cap sorpresa atesa la naturalesa d'un esdeveniment que aplegava 100.000 persones en un lloc amb capacitat per a 15.000. "Espero que això serveixi de lliçó perquè no es repeteixi en el futur", afegeix Noa.

stats