Cultura 24/11/2016

Norman Foster guanya el concurs per ampliar el Museu del Prado amb el Salón de Reinos

El Salón de Reinos era el gran espai de representació de la monarquia a l'antic palau del Buen Retiro i es convertirà en un nou espai expositiu del Prado. Entre els set finalistes del concurs hi ha importants despatxos internacionals com els de David Chipperfield, Rem Koolhaas i Eduardo Souto de Moura

Ara/efe
2 min
Façana del Salón de Reinos

BarcelonaNorman Foster i Carlos Rubio han guanyat el concurs convocat pel Museu del Prado per rehabilitar el Salón de Reinos i convertir-lo en un nou espai expositiu del museu, segons ha informat aquest dijous el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo. La nova intervenció continuarà l'expansió del Prado al claustre de l'església los Jerónimos que Rafael Moneo va finalitzar l'any 2007 i farà que la insitució guanyi 2.500 metres quadrats per a exposicions. El Salón de Reinos era l'espai de representació de l'antic palau del Buen Retiro i des de la postguerra i fins l'any 2005 va allotjar el Museo del Ejército.

El projecte de Norman Foster i Carlos Rubio porta per títol 'Traça oculta' i, segons ha explicat patronat del Museu del Prado, "rendibilitza al màxim l'ús museístic de l'edifici". Un dels trets destacats del projecte guanyador és la creació d'un "gran atri a la façana sud de l'edifici" que consistirà en una prolongació d'aquesta façana. A més d'estar pensat per satisfer els nous usos que tindrà el Salón de Reinos, aquest atri "protegirà" la façana sud.

Carlos Rubio (esquerra) i Norman Foster

Segons l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, el projecte de Norman Foster i Carlos Rubio "ha fet diana en el cor i en la memòria del Salón de Reinos. És un encert exemplar".

El projecte de Norman Foster i Carlos Rubio per al Salón de Reinos, 'Traça oculta',  inclou la creació d'un gran atri a la façana de l'edifici
Un dels plafons del projecte 'Traça oculta', de Norman Foster i Carlos Rubio

L'objectiu del Museu del Prado es convertir el Salón de Reinos en un espai on abordar aspectes destacats de les seves col·leccions. Està previst que el nou espai tingui un programa específic d'exposicions sobre "temes fonamentals de la història i del patrimoni artístic espanyol", tal i com va explicar el mateix museu arran de la convocatòria del concurs.

El pressupost de les obres és de 30 milions d'euros i està previst que comencin l'any 2018. Entre els set finalistes del concurs hi ha importants despatxos internacionals com els de David Chipperfield, Rem Koolhaas i Eduardo Souto de Moura, i arquitectes d'arreu de l'Estat com Jordi Garcés, Eduardo Nieto i Fuensanta Sobrejano i Antonio Cruz i Antonio Ortiz.

Entre els membres del jurat hi havia els arquitectes Luis Fernández-Galiano, Rafael Moneo i Fernando Terán Troyano, i la historiadora de l'art María Dolores Jiménez-Blanco. I nombrosos càrrecs del museu: el president i la vicepresidenta del patronat, el director, Miguel Zugaza; la directora adjunta d'Administració, el director adjunt de Conservació i Investigació i el coordinador general de Programació i Operacions del Prado, entre altres.

stats