Cultura 27/04/2019

El degà de Notre-Dame veu "senyals de miracles" en la salvació del patrimoni de la catedral

Chauvet assenyala que "la Mare de Déu no ha quedat afectada quan al seu voltant tot es va enfonsar"

Efe
2 min
El degà de Notre-Dame veu "senyals de miracles" en la salvació del patrimoni de la catedral

ParísEl degà de Notre-Dame, Patrick Chauvet, considera que hi ha "molts senyals de miracles" en el que s'ha aconseguit salvar de l'estructura i de les obres de la catedral de París, tot i l'incendi del dia 15. En una entrevista publicada dissabte a 'Le Parisien', Chauvet assenyala en primer lloc "que la Mare de Déu no ha quedat afectada quan al seu voltant tot es va enfonsar" i també que els murs han aguantat, a banda que totes les capelles i el deambulatori, així com "totes les obres d'art, d'un valor inestimable, estiguin intactes". Va passar el mateix amb la creu victoriosa, l'orgue i les rosasses o la corona d'espines, que es va poder treure a fora durant l'incendi "gràcies al valor dels bombers".

El degà confirma que la Notre-Dame està salvada, però també que ara la prioritat és consolidar les voltes –dos terços de la coberta van cremar per la combustió de les bigues de roure, que van acabar fonent les làmines de plom de la teulada– perquè "són les que aguanten el conjunt de l'edifici". Els primers treballs es van dedicar precisament a estendre unes lones provisionals sobre les voltes per protegir-les de les pluges que han caigut des de mitjans de setmana. Més endavant les lones seran substituïdes per una mena de paraigua que oferirà una cobertura estable durant els anys de reconstrucció.

Tot i que les rosasses no es van a desmuntar, sí que s'està procedint a retirar una trentena de vitralls superiors al voltant de la nau, que quedaran a resguard de robatoris i del foc. En els espais buits que deixen s'hi instal·larà durant les pròximes setmanes una plataforma amb bigues de 18 metres de llarg a més de 30 metres d'alçada perquè els obrers i tècnics puguin treballar a les voltes, que estan en situació de fragilitat. Aquesta estructura provisional assentada en els murs de la catedral permetrà que es retiri l'embigat de roure calcinat pel sinistre.

Segons van explicar divendres els copresidents del Grup Francès d'Empreses de Restauració de Monuments Històrics, Gilles de Laage i Frédéric Létoffé, caldran "quatre mesos" per consolidar la Notre-Dame. El president francès, Emmanuel Macron, s'ha fixat l'objectiu d'una reconstrucció en cinc anys, però per a aquests dos responsables de les companyies especialitzades l'etapa essencial és la del diagnòstic, perquè cal tenir una idea de l'estat complet de l'edifici, atès que algunes pedres encara amenacen de caure de les voltes. La programació dependrà també del concurs internacional d'arquitectura que el govern francès s'ha compromès a impulsar per decidir què hi haurà en lloc de l'agulla que va cremar i que va provocar l'enfonsament del creuer.

stats