Internacional 16/04/2019

"La catedral de Notre-Dame es va salvar per mitja hora"

La fiscalia de París confirma que l'incendi del temple va ser un accident i que el foc està extingit

Alícia Sans
4 min
Els bombers asseguren que l'estructura de la catedral està salvada.

ParísLa catedral de Notre-Dame, que va ser víctima dilluns a la tarda d'un devastador incendi, es va salvar per mitja hora. Així ho ha confirmat aquest dimarts el secretari d'estat d'Interior francès, Laurent Nuñez, que ha explicat que durant aquest període de temps un grup de bombers va aconseguir pujar a les dues torres de la façana principal i va evitar que s'enfonsessin.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Una vintena de funcionaris, posant en perill les seves vides, van entrar a les dues torres per combatre el foc des de l'interior i això va permetre salvar l'edifici", ha explicat el número dos d'Interior en declaracions davant mateix del temple gòtic.

Hores abans, a primera hora d'aquest dimarts i després de tota la matinada treballant, els bombers havien confirmat que l'incendi està finalment extingit. L'encarregat de donar la notícia ha sigut el portaveu del cos, Gabriel Plus, que ha advertit que "poden quedar focus residuals" i que, per aquest motiu, un centenar de bombers continuaran treballant durant tot el dia.

Més tard, la Fiscalia de París havia confirmat que les investigacions han conclòs que no hi ha proves per pensar que l'incendi va ser intencionat.

Una catàstrofe al cor de París

Un espectacular incendi es va declarar ahir a la tarda a la part alta de la catedral de Notre-Dame de París, un dels monuments més importants d’Europa, que cada any visiten uns 13 milions de turistes. L’incendi es va iniciar pels volts de les set del vespre i va provocar el caos al centre de la capital francesa i l’estupor dels francesos. Els parisencs van poder veure, molts d’ells visiblement emocionats, com la cèlebre agulla de l’edifici es carbonitzava abans d’ensorrar-se. “És un malson”, va descriure una veïna de la zona que podia veure des del seu balcó la catedral en flames. Entrada la nit, diverses esglésies de París van fer repicar campanes en senyal de solidaritat.

El general Jean-Claude Gallet, comandant de la brigada dels bombers de París, va assegurar ahir que l’estructura de la catedral “està salvada i preservada en la seva globalitat”, tot i que va admetre que dues terceres parts del sostre han quedat malmeses per les flames. “El pitjor s’ha evitat, tot i que la batalla encara no s’ha guanyat. La façana i les dues torres principals no s’han enfonsat”, va declarar per la seva banda el president francès, Emmanuel Macron, que va fer una petita intervenció passats dos quarts de dotze de la nit, amb to patriòtic i greu.

Dues terceres parts del sostre de Notre-Dame queden danyats pel foc

Les autoritats encara no han determinat les causes exactes del foc. Segons els bombers, l’origen de l’incendi podria estar “potencialment lligat” a les obres de restauració de l’edifici. Fins a 400 bombers van intervenir des de poc després que es declarés el foc, un dels quals va quedar ferit greument en les tasques d’extinció.

De fet, el pla d’intervenció de Notre-Dame és molt precís, ja que es tracta d’un monument històric, però les particularitats arquitectòniques de l’edifici i la zona van dificultar la intervenció dels bombers. “Estem en una operació molt tècnica”, va assegurar Laurent Vibert, exportaveu dels bombers de París, en declaracions a BFMTV. Obra mestra d’estil gòtic, la catedral de Notre-Dame es va començar a construir al segle XII.

L’estiu passat s’havien iniciat les obres de renovació del monument perquè en els últims anys l’edifici s’havia degradat visiblement. L’agulla que es va desplomar ahir era un dels objectius d’aquesta restauració, que havia de durar 20 anys. De fet, des de la Fundació de l’Avenir del Patrimoni de París havien llançat una recaptació de fons fa dos anys “per salvar les gàrgoles i els arcs gòtics” de la catedral. Un crit d’alarma per denunciar que la catedral estava en ruïnes. Precisament dijous passat es van retirar setze estàtues de coure per restaurar-les.

Commoció generalitzada

Macron va suspendre l’al·locució televisada que havia de fer ahir al vespre en el marc de la crisi dels 'armilles grogues'. “Emoció de tota una nació”, va piular al vespre, poc abans de desplaçar-se fins a la catedral juntament amb el primer ministre, Édouard Philippe. “Com tots els nostres compatriotes, estic trist aquesta nit de veure com es crema aquesta part de nosaltres”, va escriure el president. Per la seva banda, l’alcaldessa de la capital, Anne Hidalgo, va deplorar el “terrible incendi”. Un moment dramàtic al qual centenars de parisencs i turistes van assistir en directe, darrere del cordó de seguretat que la policia va instal·lar als carrers adjacents. Les autoritats també van donar ordres perquè s’evacuessin els immobles pròxims a la catedral.

La directora general de la Unesco i exministra de Cultura francesa, Audrey Azoulay, va explicar que l’organització estava “seguint de prop la situació” i va transmetre el seu suport institucional “per salvaguardar i rehabilitar aquest patrimoni inestimable”. Precisament l’any passat es va celebrar l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

De fet, una de les prioritats d’ahir era “intentar salvar totes les obres d’art”, com va detallar el primer tinent adjunt de l’alcaldessa de París, Emmanuel Grégoire. “[Més enllà del monument arquitectònic] Notre-Dame són vitralls, obres d’art, pintures i escultures. És una situació dramàtica”, va lamentar-se el director en cap de la revista 'La Tribune de l’Art', Didier Rykner, en declaracions a Franceinfo. De fet, Rykner va dir que l’incendi de la catedral “és segurament la catàstrofe patrimonial més important des de la guerra”. Notre-Dame és pública des del 1886, any en què es va nacionalitzar.

stats