Internacional 24/04/2019

Després del foc, la pluja és la nova amenaça de la catedral de Notre-Dame

Els operaris fumaven a les bastides tot i estar prohibit

Ara
2 min
Operaris col·locant fustes per tapar el forat de la teulada de Notre-Dame per evitar que es mulli l'interior en cas de pluges

BarcelonaFins a set burilles de cigarret s'han trobat a les bastides que feien servir els operaris que restauraven la catedral de Notre-Dame de París el 15 d'abril en el moment que un incendi va devastar la coberta gòtica de l'emblemàtic edifici i va fer caure l'agulla, segons avança aquest dimecres el setmanari satíric 'Le Canard enchaîné'.

Fumar estava absolutament prohibit per raons de seguretat, però alguns treballadors en van fer cas omís i van encendre cigarretes quan estaven enfilats a dalt de les bastides, tal com van admetre als investigadors.

Malgrat la troballa de les restes de cigarreta, la investigació manté com a hipòtesi de l'origen del foc un curtcircuit i descarta, de moment, que les cigarretes hi tinguin res a veure. En aquest sentit, la investigació sosté que la causa és el mal estat de la instal·lació elèctrica, concretament l'estesa de cables que servien per al funcionament de les campanes i que recorrien les bigues de fusta. El dispositiu va ser autoritzat, de forma provisional, l'any 2012 a petició dels responsables de la catedral durant les obres de renovació dels campanars principals, amb l'objectiu d'electrificar les campanes. Sempre segons el setmanari francès, el dispositiu no es va arribar a substituir i continuava en ús en el moment de l'incendi.

A més, els errors en el sistema de seguretat van facilitar la ràpida propagació d'un foc que en qüestió de poques hores va devorar una part important de la catedral.

Minuts perduts

Els investigadors han determinat que les campanes de l'agulla van sonar el dia de l'incendi a les 18.04 h per anunciar la missa prevista a aquella hora. Dotze minuts més tard es va activar la primera alerta de detecció de fum en el centre de seguretat de la catedral i cinc minuts després va sonar la primera alarma d'incendi, segons informa l'agència Efe. Va ser llavors que els fidels i visitants que hi havia a l'interior van ser evacuats, però van tornar a entrar poc després al pensar-se que es tractava d'una falsa alarma, ja que els agents de seguretat no van detectar cap flama.

Segons 'Le Canard enchaîné', els agents van seguir instruccions errònies de l'empresa privada encarregada de la seguretat del monument. Cap a les 18.30 h, les alarmes van tornar a sonar i es va repetir l'evacuació de les persones que hi havia a l'interior del temple. En una segona inspecció, els agents de seguretat sí que van trobar foc a la base de l'agulla del temple, cap a les 18.50 h.

Un minut després, els dos oficials de seguretat van donar l'alerta als bombers, que van arribar al cap de deu minuts, però a causa de la poca potència de les boques d'aigua de l'edifici el foc es va escampar ràpidament i la instal·lació antiincendis es va veure sobresaturada per la magnitud de les flames, segons revela la investigació al setmanari.

Soldats controlen les immediacions de Notre-Dame, en plena Setmana Santa
Macron aposta per accelerar les obres

El govern d'Emmanuel Macron ha aprovat aquest dimecres un projecte de llei especial per a Notre-Dame de París per "facilitar" i agilitzar les obres de restauració de la catedral, que es pretén que estigui acabada d'aquí cinc anys.

El projecte de llei implementa els anuncis que ja va fer la setmana passada el primer ministre, Édouard Philippe, que inclou la reducció d’impostos del 75% per a donacions de fins a 1.000 euros i la creació d'una comissió de control per a l’ús d’aquestes donacions.

stats