Equipaments
Cultura 23/11/2021

El nou Centre de les Arts Lliures vol trencar motlles

L’espai obrirà el 16 de desembre amb art, poesia, teatre i una mostra permanent de Brossa

2 min
Els directors  Maria Canelles i Marc Chornet a la terrasa de La Seca que s’obrirà com a terrassa.

BarcelonaEl Centre de les Arts Lliures, l’espai que gestiona la Fundació Joan Brossa al barri del Born, obrirà oficialment el 16 de desembre, després d’unes obres que han servit per unificar de nou tot l’edifici de La Seca. Els seus nous directors artístics, Maria Canelles i Marc Chornet, tenen per davant el repte d’omplir un espai que tant vol servir la memòria del poeta com actualitzar-ne el sentit al segle XXI. El repte no és fàcil, perquè servir totes les facetes de Joan Brossa –poesia, art, teatre, pensament, transformisme, música– és inabastable. Ho és gairebé tant com la programació que han presentat, que respon a una voluntat transdisciplinària, transgeneracional i renovadora, plena de noms propis coneguts i artistes emergents, iniciatives sorprenents com una escola de poesia d’avantguarda, un cicle de música indòmita amb 13 compositors i artistes, un cicle que fusiona dansa i so, i temporades teatrals de companyies consolidades com La Ruta 40, la Sala Trono, Roberto G. Alonso i Sixto Paz.

A partir del desembre la casa estarà oberta cada dia i tot el dia, també amb una oferta pensada per a escoles. L’entrada a l’espai serà gratuïta, però les activitats tindran un cost que pot anar dels 3 als 20 euros. El pressupost per al 2022 d’aquesta fàbrica de creació municipal és de 800.000 euros, 450.000 dels quals són per a l’estructura, que compta amb una plantilla de deu persones.

Una de les premisses és el compromís amb el sector artístic i amb una forma de dirigir més horitzontal i democràtica. El centre ha obert convocatòries públiques per trobar els projectes que nodriran la programació per valor de 70.000 euros, prop del 10% del seu pressupost. També s’han compromès a pagar el 70% de la taquilla a les companyies que facin temporada a la sala, i a la resta els pagaran un caixet. Les condicions laborals dignes són el primer pas per incentivar la creació.

Una inauguració explosiva

La setmana de la inauguració hi haurà diversos hits. S’obrirà l’exposició permanent dedicada a Brossa i comissariada per David Bestué La serp viva. S’estrenarà La setena porta, la producció d’Els Pirates Teatre que commemora els seus 20 anys, creada per Laura Aubert a partir de textos de Brossa. S’exposarà la instal·lació pictòrica de Lola Lasurt El ganxo, inspirada en l’arxiu del poeta. Es presentarà el primer volum de la poesia completa de Brossa, a cura de Glòria Bordons. I es podrà veure l’espectacle itinerant CercaBrossa, amb guió d’Albert Mestres, en què es recuperarà l’esperit d’Hermann Bonnín i el mític BarriBrossa. L’exposició històrica de l’any es dedicarà a Enric Tormo, el gravador i editor que va ser clau per a Dau al Set.

La programació funcionarà no per disciplines sinó per itineraris temàtics. En arts parateatrals, es podrà veure el cinema sense càmera d’Antoni Pinent, el nou espectacle de la pallassa Pepa Plana, el circ de Madame Gaüc, el teatre visual de Monte Isla i el mim corporal de Mai Rojas y Los Escultores del Aire. Es dedicarà un cicle al traductor Joan Casas, amb una Fedra i una Persèfone de Iannis Ritsos. I un cicle abordarà l’espai, amb obres de Pedro Torres, Los Figurantes de Ça Marche i el teatre visual de Les Pinyes. Tot això fins a l'estiu que ve, quan l'espai tornarà a tancar dos mesos per acabar les obres d'adequació del conjunt.

stats