Cultura 03/07/2019

Aquests seran els 7 nous consellers del CoNCA

Vinyet Panyella, Margarida Troguet i Núria Iceta, al Consell Nacional de la Cultura i les Arts

L.s.
2 min
Els nous consellers del CoNCA prenen possessió el 18 de juliol

BarcelonaEl Generalitat acabarà amb la interinitat del Consell Nacional de la Cultura i les Arts i proposarà set nous consellers per liderar l'ens que hauria de fiscalitzar les polítiques culturals públiques i avaluar l'estat del sector cultural. El president Quim Torra, que és qui té la potestat per fer-ho, ha proposat set nous membres al Parlament de Catalunya, que finalment els designarà la setmana que ve en el ple del 10 de juliol: la gestora cultural Margarida Troguet, el gestor cultural i expresident de la Federació d'Ateneus Salvador Casals, el director d'orquestra Edmon Colomer, l'exdirector general de l'Institut del Teatre Jordi Font, la subdirectora de 'L'Avenç' Núria Iceta, l'exdirectora dels Museus de Sitges Vinyet Panyella i la productora audiovisual Míriam Porté. Es preveu que el vist-i-plau del Parlament sigui un tràmit, ja que habitualment aquests càrrecs els acorden els partits prèviament.

El CoNCA renovarà els set membres actuals amb tres anys de retard. El consell tenia tots els consellers o bé dimitits (Valentí Puig des del 2014 per discrepàncies polítiques; Gemma Sendra des del 2018 per entrar a l'Ajuntament) o bé caducats des de fa mesos (des del gener en el cas de Mercè Gisbert i David Albet) o fins i tot anys (quedaven Carles Duarte i Isona Passola, que haurien hagut de plegar fa tres anys). Això vol dir que continuaven en el càrrec provisionalment quatre consellers que van ser nomenats el 2012 i també la cinquena, Pilar Parcerisas, que és consellera des del 2008. El Parlament fins i tot va haver de tornar a regular el CoNCA perquè poguessin seguir en el càrrec. Finalment, acabaran mandat tots aquests consellers, ratificats pel Parlament el 2012.

Una història d'entrebancs

Els relleus al capdavant de la conselleria de Cultura i la voluntat dels diferents consellers d'abordar una reforma de l'òrgan, sumats al període de paràlisi del Parlament, el 155 i la manca de consens amb els nous noms, havien fet postergar les renovacions.

El CoNCA, però, té altres reptes pendents, com la seva reformulació, que ja van apuntar necessària els exconsellers Laura Borràs i Santi Vila, després de la retallada de potestats que va suposar la reforma a la qual va sotmetre el CoNCA el conseller Ferran Mascarell i que va implicar la dimissió en bloc (excepte Parcerisas) dels seus integrants. Entre altres coses, el fins ara president, Carles Duarte, considerava que el CoNCA hauria de penjar directament de Presidència i no de Cultura per guanyar en independència, però també caldria modificar el sistema de retribució dels consellers per evitar incompatibilitats, asseguren.

El CoNCA, fundat el 2009, rep 1,27 milions d'euros públics a l'any i és conegut per dues fites anuals: l'entrega dels Premis Nacionals de Cultura i els estudis estadístics sobre l'estat de la Cultura.

stats