Cultura 04/11/2020

Nova empenta al llibre que adoren els lectors: Irene Vallejo guanya el Premio Nacional d'assaig

'L’infinit dins d’un jonc' ha sigut un dels fenòmens del 2020

Ara
2 min
Irene Vallejo / SIRUELA

BarcelonaL'escriptora de Saragossa Irene Vallejo ha guanyat el Premio Nacional d'assaig amb el seu particular viatge a l'origen dels llibres L’infinit dins d’un jonc (Columna / Siruela), que a estones es llegeix com una novel·la d’aventures, amb la diferència que en comptes de cavallers, princeses i mags, els protagonistes són els llibres. L'assaig ha sigut un fenomen, amb desenes de reimpressions i traduccions, entre les quals la catalana. Ara rep el Premio Nacional del ministeri de Cultura, dotat amb 20.000 euros.

El jurat ha triat aquesta obra "per oferir un viatge personal, erudit i instructiu per la història del llibre i de la cultura al món antic, que transmet un sentiment de col·lectivitat en què tant la mateixa autora com qui la llegeix es reconeixen". "Des d'una magnífica capacitat narrativa, l'autora conjuga rigor i sentit històric en el contingut amb un extraordinari gust per l'escriptura, i projecta una mirada fresca que va més enllà de l'assaig i incorpora elements d'altres gèneres, sumant nous lectors a un tipus de literatura en què el públic creix dia a dia".

Fins a L’infinit dins d’un jonc, Vallejo –doctora en filologia clàssica a les universitats de Saragossa i Florència– havia publicat novel·les, reculls d’articles, un parell de llibres infantils i textos acadèmics. El va escriure sense tenir clara una editorial per publicar. "Començo amb un grup de genets que recorren Grècia a cavall, perseguint satisfer l’encàrrec del faraó d’Egipte", explicava a l'ARA. La Biblioteca d'Alexandria, les traduccions, la figura de l'autor, els clàssics, la fi dels llibres, tot entra dins aquest assaig que els llibreters no s'han cansat de recomanar i que ja havia guanyat el premi Ojo Crítico Narrativa 2019 i el Librerías Recomiendan 2020.

stats