Còmic
Cultura 02/06/2019

Obre un museu del còmic privat a Sant Cugat

Tres col·leccionistes tiren endavant una iniciativa privada davant la inacció de les administracions públiques

Antoni Ribas Tur
2 min
Obre un museu  Del còmic privat a 
 Sant Cugat

BarcelonaEl sector privat ha passat al davant del públic a l’hora de crear un museu del còmic a Catalunya: tres col·leccionistes privats i teòrics del còmic han reunit els seus fons personals i el 13 de juny inauguraran el Museu del Còmic a Sant Cugat del Vallès, mentre que el projecte del Museu del Còmic i la Il·lustració de Catalunya, impulsat per la Generalitat a Badalona, segueix aparcat. Els promotors del museu de Sant Cugat són Paco Baena, José María Delhom i José Luis Villanueva, que també és el propietari de l’edifici on s’instal·larà -la seu de l’antic Ateneu de la vila-, a la plaça de Pep Ventura. “Estàvem esperançats amb el Museu del Còmic i la Il·lustració de Catalunya. Estimem el mitjà i volem que tingui reconeixement amb un museu”, explica Paco Baena.

L’edifici ocupa la planta baixa i dos pisos, amb una superfície d’uns 500 m(2), i també tindrà una sala per a exposicions temporals de 70 m(2). Els promotors treballen per trobar patrocini privat -encara no han fet públic el preu de l’entrada- i, pel que fa al suport públic, en reben de l’Ajuntament de Sant Cugat. La Generalitat no té la intenció de col·laborar-hi econòmicament, però la directora general de Patrimoni, Elsa Ibar, creu que en el futur “s’haurien de buscar sinergies i projectes en comú” amb el futur museu de Badalona.

El recorregut arrencarà el 1865 i culminarà l’any 2000. “Hem fet un museu molt complet; serà difícil que una altra iniciativa el superi, encara que òbviament és selectiu degut a les dimensions de l’espai. No té ni una llacuna”, explica Baena. A més de l’exhaustivitat, un altre dels atractius de la col·lecció permanent és que moltes de les publicacions exposades estaran acompanyades dels originals per donar una “visió dual” de la feina dels dibuixants. Els promotors del museu tenen previst col·laborar amb col·leccionistes privats i abordar monogràficament autors, temàtiques, editorials i corrents del món del còmic en exposicions temporals.

stats