Cultura 05/11/2015

Disney abans de Mickey Mouse: qui és conillet Oswald?

Apareix a Londres una pel·lícula de Disney del 1928 protagonitzada per aquest personatge

Núria Tarragó
3 min
'Trolley Troubles' és el primer film d'Oswald. / DISNEY

BarcelonaL'Institut de Cinema Britànic (BFI) La cinta, que estava entre els arxius nacionals de la institució, té una durada de sis minuts i mig i ha estat restaurada als estudis Disney. Es tracta d'un curtmetratge de dibuixos animats titulat 'Sleigh bells' [Cascabells] i protagonitzat per 'Oswald, the lucky rabbit', un conillet afortunat reconegut com el primer personatge animat de l'estudi Disney i predecessor del ratolí Mickey Mouse.

El BFI ja ha fet públics 20 segons de la pel·lícula, on apareix Oswald patinant sobre gel en una muntanya nevada juntament amb altres personatges animats. Però el curtmetratge sencer s'estrenarà a la seu del BFI a Londres el 12 de desembre. Robin Baker, el conservador de l'Institut, ha dit que “ha suposat una enorme emoció descobrir aquest curtmetratge de Walt Disney que havia estat perdut durant tant de temps i poder-lo mostrar a un nou públic tants anys després”. Baker també ha afegit que la pel·lícula “és una demostració de la vitalitat i la imaginació de Walt Disney en un moment clau de la seva carrera”.

Qui és el conill Oswald?

El desembre passat es va trobar la primera pel·lícula nadalenca de Disney, 'Empty socks' [Mitjons buits], un curtmetratge del 1927 rescatat per la Biblioteca Nacional de Noruega, també protagonitzat pel conillet Oswald.

Quan es parla de Disney, el públic de tot el món i de diverses generacions ho acostuma a associar amb la imatge d'un famós ratolí, però cal saber que en el gran univers Disney no tot va començar amb Mickey Mouse. La primera producció de Disney va ser 'Alice comedies', una sèrie de 41 curtmetratges que combinaven animació i acció real. Davant l'esgotament de la fórmula explotada amb aquesta sèrie, Walt Disney i el seu company Ub Iwerks van crear Oswald, un personatge que protagonitzava una sèrie de 26 curtmetratges que van ser distribuïts pels Estudis Universal entre els anys 1920 i 1930.

El debut del conillet afortunat va ser l'any 1927, amb 'Trolley troubles' [Problemes del carretó], i davant l'èxit de la sèrie, Disney va demanar l'any següent un augment del pressupost a Charles B. Mintz, el productor d'Universal amb qui havia firmat el contracte. Però Mintz va rebutjar la seva petició, va exigir-li una reducció dels costos i a més a més el va amenaçar de crear el seu propi estudi si no acceptava, ja que tenia els drets d'explotació del personatge i havia contractat diversos dels seus dibuixants. Davant la pressió de Mintz, Disney va refusar la imposició i va decidir abandonar el personatge de Oswald i crear-ne un de nou. Així va ser com va néixer el ratolí Mickey Mouse, que tenia una retirada al conillet.

El ratolí Mickey Mouse és la gran estrella de Disney. / DISNEY

Ara, el president dels estudis Disney, Andrew Millstein, ha declarat que estan “treballant per recuperar les pel·lícules perdudes d'aquest personatge”, perquè “les pel·lícules de Oswald són una part important de la història dels estudis”, per això estan “col·laborant amb arxius cinematogràfics i col·leccionistes privats de tot el món per trobar els títols extraviats”. L'any 2006 Universal va recuperar els drets del personatge i el va incloure a la saga de videojocs 'Epic Mickey'.

stats