Cultura 02/06/2016

El Parlament tornarà a demanar al Congrés que es tornin els diners confiscats pel franquisme

Les víctimes de confiscació de moneda republicana fa anys que reclamen que se'ls tornin els estalvis

Agències
1 min
Un dels documents de la confiscació

BarcelonaEl Parlament ha admès a tràmit una iniciativa del PSC per presentar al Congrés una proposició de llei de modificació de la llei de memòria històrica aprovada el 2007 perquè inclogui el rescabalament dels afectats per la confiscació de paper moneda o altres signes fiduciaris de la República.

El retorn dels diners confiscats pel franquisme és un tema que es debat des de fa anys. Ja va generar polèmica quan es va aprovar la llei de memòria històrica i els darrers anys hi hagut diferents intents perquè es contempli el retorn d'aquests diners. El 2009 el grup parlamentari de CiU va fer també una proposta parlamentària per tal que s'inclogués la indemnització per l'espoli dins de la llei de memòria històrica, que no va prosperar. En aquell moment el PP s'hi va oposar perquè considerava que la llei no preveia la restitució dels béns decomissats ni a persones jurídiques ni a persones físiques. El PSOE s'hi va oposar perquè creia que aquesta qüestió s'havia de resoldre als tribunals.

També el 2009, l'Associació de Perjudicats pel Decomís del Govern Franquista (APIGF) es va adreçar a diferents institucions per demanar el retorn dels diners decomissats. L'APIGF recorda que durant la Guerra Civil, mentre les tropes franquistes avançaven, els bitllets republicans, que en aquell moment eren per a moltes famílies tots els estalvis, eren decomissats. L'APGIF destaca que la requisa de la moneda va ser utilitzada per part del govern franquista com una arma eficaç i contundent contra l'economia de la zona republicana.

stats