Cultura 14/03/2021

Què passarà amb l'Escenari Brossa?

El teatre del Born tancarà per obres a l’agost i reobrirà amb una nova direcció

3 min
Joan Brossa a la Fira de Teatre al carrer de Tàrrega, 1983.

BarcelonaEl 31 d’agost l’Escenari Brossa abaixarà la persiana després de l’espectacle que exhibiran dins del Festival Grec. No serà la mort d’aquest teatre del Born, però. S’hi faran obres i canviarà de mans. El conveni de 10 anys que l’Ajuntament de Barcelona tenia amb la societat limitada Bonnín-Julve s’acabarà llavors i l’edifici de l’antiga fàbrica de moneda de La Seca passarà a ser gestionat en la seva totalitat per la Fundació Joan Brossa. Era una fusió prevista i que s’ha anat gestant des del maig del 2018, quan la Fundació va obrir el seu espai expositiu a l’edifici adjacent al teatre. Les dues institucions es convertiran en un sol Espai Brossa, on es desplegaran totes les cares de l’univers de l’artista: art visual i objectual, poesia, teatre, màgia, performance, música culta i arxiu.

Segons explica el president de la Fundació, Vicenç Altaió, serà a l’estiu quan el patronat haurà d’aprovar el projecte integral del futur museu Brossa. El parèntesi de la pandèmia ha servit per fer-ne el dibuix, després de reunir-se amb un centenar de persones. En teatre, Altaió assegura que hi haurà certa continuïtat de l’esperit brossià que ja té el teatre i també noves idees. “Hem treballat per marcar unes fites internacionals, arrelar-nos en el teixit de fàbriques de creació i obrir-nos més encara a la poètica doble que ha d’agafar: de teatre de text brossià i contemporani, i d’arts parateatrals”. 

La Fundació Brossa aspira a crear un model de governança específic, perquè serà alhora un espai expositiu en connexió amb el Macba -que és qui conserva el fons de la Fundació, amb tot el llegat de l’artista- i un espai teatral en connexió amb les fàbriques de creació. L’Espai Brossa també vol ser el lloc on la primera i segona avantguarda es trobin amb les noves generacions, agafant el relleu del paper que va tenir la Fundació Miró el 1975, pel que fa a la confluència entre la primera i la segona onada d’avantguarda.

Els Falcons de Barcelona van aixecar-se a l’Espai Brossa, al carrer de la Seca, 2, el dia de la seva inauguració.

La direcció sortirà a concurs

El calendari previst és obrir el conjunt a les acaballes de l’any o a principis del que ve, si la pandèmia no ho alenteix. L’últim trimestre del 2021 tancaran per fer-hi obres per connectar millor el que ara funciona com a dos espais independents.  

Caldrà veure què passa amb l'equip actual que integra el teatre, dirigit per Marc Chornet. Els primers mesos seran de “governança interna” per encarar i consolidar el naixement de l’Espai Brossa, però es compta amb treure a concurs la plaça de direcció més endavant. “La meva posició personal -diu el president de la Fundació- és que m’inclino per models de governança plural, republicans, mixtos i híbrids; crec que hem de superar el model clàssic de direcció i anar cap a models més cooperatius. Som molt petits però tenim molta ambició i volem un model més dinàmic i menys autàrquic”.

L’Ajuntament és qui per ara finança el projecte, però Altaió confia que la Generalitat hi entri. Els últims anys la Fundació ha anat renovant els seus membres i plantejaments “per encarar amb garanties la propera dècada”, confia Altaió. Ho farà des d’un espai excepcional al cor del Born.

stats