Patrimoni
Cultura Patrimoni 03/10/2022

6,34 milions d'euros per restaurar onze monuments del gòtic català

El projecte inclou intervencions a la Seu de Manresa, l'església de Sant Domènec de Girona i la muralla de Tortosa

2 min
Imatge d'arxiu de la Seu de Manresa

BarcelonaLa Generalitat restaurarà onze monuments del gòtic català gràcies a un projecte finançat per la Fundació La Caixa. El cost de la restauració de tots aquests monuments serà de 6,34 milions d'euros. La Seu de Manresa ha sigut el primer que s'ha beneficiat d'aquesta ajuda: s’ha restaurat integralment el frontal florentí. D’altra banda, s’està acabant el projecte d’obra de l’antic Palau Episcopal, avui Museu d’Art de Girona, al qual es preveu crear una nova coberta per al saló del tron, amb adequació de la lluerna adjacent, a més de diverses actuacions a la resta de cobertes. També es crearà un nou accés per a la supressió de barreres arquitectòniques. 

El projecte per restaurar el claustre gòtic del monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia està en fase de licitació, així com la restauració d’un tram de la muralla de Tortosa. La resta d’actuacions d’aquest programa seran a l’església Sant Llorenç de Lleida, l’Antic Hospital de Cervelló, l’església de Santa Maria de la plaça de Sanaüja, l’església de Sant Domènec de Girona, el castell de València d’Àneu, la catedral de Santa Maria i els Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa.

Des del 2008, el departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació La Caixa han treballat conjuntament per recuperar patrimoni català a través de quatre grans programes de col·laboració dirigits a realçar alguns dels monuments més emblemàtics de Catalunya. En total, l’entitat ha destinat 34 milions d’euros a recuperar patrimoni català a través dels projectes Romànic Obert (81 monuments i 18,27 milions), Cellers Cooperatius (8 cellers i 3,62 milions), Temps de Gòtic (11 monuments i 6,34 milions) i Patrimoni en Acció (11 actuacions i 5,8 milions), els dos últims vigents actualment.

stats