Operatiu policial

Confisquen 71 peces arqueològiques espoliades a una galeria de Barcelona

La Policia Nacional ha detingut sis persones i les acusa de formar part d'un grup criminal i de delictes contra el patrimoni

2 min
El MUHBA recupera la Barcelona visigoda

BarcelonaLa Policia Nacional ha confiscat 71 peces arqueològiques procedents de l'espoli i que s'han trobat majoritàriament en una galeria de Barcelona, el nom de la qual no ha transcendit. Es tracta d'elements que daten de les èpoques visigoda, nassarita, califal i renaixentista i que s'havien distribuït de forma irregular a través d'establiments d'antiguitats i botigues especialitzades. Entre els objectes hi ha columnes, capitells, bigues islàmiques, una estela funerària àrab, escultures i quatre fermalls de cinturó visigots. Un dels elements més destacats és un fragment d'arrocabe anterior a l'època nassarita i valorat en 80.000 euros. En total, el valor de les peces és de 403.000 euros.

Els agents han detingut sis persones (cinc a Granada i una a Barcelona) per delictes contra el patrimoni històric, pertinença a un grup criminal i blanqueig de diners. De moment les peces s'han traslladat al Museu Arqueològic Nacional de Madrid, l'Arqueològic de Granada i el Museu de Prehistòria de València.

El detonant de la investigació va ser la detecció, en una parada de la fira Feriarte 2021, de tres capitells d'estil califal que procedien d'una botiga d'antiguitats de Granada. La policia va detectar irregularitats en la factura (no tenia número i l'IVA no estava desglossat) i va comprovar que no s'acreditava l'origen dels objectes, de manera que van decidir intervenir-los. Així van poder localitzar altres peces que tenien particulars de València, Madrid, Granada i Barcelona. A la capital catalana van descobrir que una persona que regentava una botiga d'arqueologia s'encarregava de donar sortida als objectes espoliats.

Entre la documentació que s'ha aconseguit recuperar, els agents han trobat contractes de compravenda privats en mans del responsable de l'establiment i en què afirmava que aquestes peces procedien d'una col·lecció antiga heretada per un familiar. Segons la policia, el grup criminal estava format per 10 persones de la mateixa família, algunes de les quals no s'han detingut perquè es troben fora del país. Alguns localitzaven peces d'arqueologia espoliada, en falsejaven la documentació i les introduïen al mercat legal.

stats