Patrimoni
Cultura Patrimoni 03/03/2023

L'Ajuntament de Barcelona fa el primer pas per a la reconstrucció de l'Escola del Mar

L'Ajuntament de Barcelona fa el primer pas per a la reconstrucció de l'edifici de Josep Goday

2 min
L'Escola del Mar

BarcelonaDesprés que ho avancés l'ARA al novembre, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest divendres que l'Ajuntament reconstruirà l'Escola del Mar, l'edifici de fusta de l'arquitecte Josep Goday. L'edifici original, aixecat el 1921 a la vora del mar a la Barceloneta, va ser un referent pedagògic de la Segona República, fins que va ser destruït durant un bombardeig italià el 1938 en plena Guerra Civil. Colau ha fet l'anunci en un acte amb un centenar d’escolars de la ciutat participants en el concurs Les escoles dibuixen la ciutat, promogut precisament per l'Escola del Mar, actualment ubicada al Guinardó. Està previst que l'edifici nou estigui enllestit la tardor del 2024 per funcionar com un dels equipaments de la Manifesta 15 Barcelona, l'edició de la biennal itinerant d'art contemporani que se celebrarà a la capital catalana i nou ciutats més de l'àrea metropolitana. "No renunciem a reconstruir allò que el feixisme i les bombes van destruir", ha dit Ada Colau. Pel que fa a la ubicació, encara no s'ha decidit, però un dels llocs amb més possibilitats seria el parc que hi ha al final de la rambla del Poblenou.

"El fet que l'escola fos de fusta li dona una contemporaneïtat bestial, ara que diem que la fusta és el material del futur", assegura el tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí. L’escola consistia en un edifici de 1.000 metres quadrats distribuïts en tres cossos en forma de U, de planta baixa i un pis, sostinguts per pilars de formigó armat que sobresortien de la sorra. La reconstrucció de l'Escola del Mar va ser una iniciativa del net de Goday, el també arquitecte Marc Cuixart, que va proposar com a possibles ubicacions la plaça del Mar i el Moll de la Marina. "Respecte a la ubicació s'estan fent molts estudis perquè hem de tenir en compte que les condicions climatològiques i de l'estat de la mar no són les mateixes que fa més d'un segle, i hem de poder garantir que allà on s'ubiqui pugui quedar-se tants anys com convingui", afirma Martí. Això fa que els experts desaconsellin que l'edifici s'ubiqui damunt la platja. "L'espai al final del carrer Marina és una mica estret, i hi hauria més possibilitats d'ubicació al gran parc que hi ha al final de la rambla del Poblenou", explica.

Projecte educatiu

La reconstrucció de l'Escola del Mar encaixa amb l'interès dels responsables de Manifesta 15 Barcelona de recuperar la tradició de pedagogia innovadora de Catalunya i de l'escola de la República. Per això la mateixa reconstrucció serà un projecte educatiu, ja que l'Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni amb l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya i l'agència Barcelona Regional perquè desenvolupin el projecte i la construcció amb estudiants dels últims anys d'arquitectura i estudiants de postgrau.

Pel que fa al finançament, Marc Cuixart havia aconseguit el compromís de Grifols de finançar totalment la construcció de l'edifici amb 3,8 milions d'euros. Ara, d'entrada, l'Ajuntament de Barcelona aporta 300.000 euros per fer el projecte executiu i estan "oberts" a rebre aportacions privades. "Ha de ser un projecte que sumi el màxim de gent possible", conclou Martí.

stats