Patrimoni

Troben un fresc extraordinari i molt ben conservat a Pompeia

El fresc amb els germans Hel·le i Frixos i el moltó alat amb velló d'or s'ha localitzat a l'anomenada casa de Leda i el cigne

2 min
Detall del fresc que ha estat localitzat a Pompeia

BarcelonaPompeia, la ciutat romana que va ser arrasada i sepultada per l'erupció del Vesuvi l'any 79 dC, continua amagant tresors de gran valor com el que s'hi acaba de descobrir. Es tracta d'un fresc en perfecte estat de conservació que evoca el mite dels germans Hel·le i Frixos, que escapen de la seva madrastra enfilats en el moltó alat amb velló d'or. Aquest animal, conegut per aparèixer també en el mite de l'heroi Jàson i dels argonautes, ha d'ajudar els dos germans a fugir volant fins a la Còlquida, però durant el trajecte la noia es precipita al mar: segons algunes versions, ella mor, però en d'altres és rescatada per Posidó, que la converteix en una de les seves amants.

El fresc ha reaparegut a les excavacions que s'estan fent a l'anomenada casa de Leda i el cigne de Pompeia. L'obra és a la mateixa domus, d'un luxe sumptuós i en la qual, després de trobar-hi el 2019 el fresc de Leda i el cigne i un altre de protagonitzat per Narcís, s'han continuat fent excavacions. "Som al davant de la representació d'un mite antic però també molt actual: durant la fugida, la jove Hel·le va caure al mar i es va ofegar", explica el director del parc arqueològic, Gabriel Zuchtriegel. "Encara s'estan fent estudis i comprovacions, però podem plantejar la hipòtesi que aquest fresc pugui atribuir-se al mateix taller que va treballar a la casa de Leda i el cigne, que continuarà anomenant-se així fins que hi hagi proves que permetin deduir el nom del propietari", afegeix el director.

Un detall del fresc de Leda acompanyada del cigne

Dues 'domus' més amb natures mortes i un altar

En aquestes excavacions estan apareixent altres habitacions de la casa de Leda, algunes de comunicades entre si, i també dues noves domus situades al nord i al sud, respectivament. A la del nord hi ha sis habitacions on, de moment, s'han trobat decoracions que representen natures mortes i imatges amb motius vinculats als llacs. S'hi han localitzat també una escala i un larari, un altar que feien servir els romans per adorar els déus de la llar, amb un prestatge de marbre. 

Les operacions d'excavació en curs tenen com a objectiu restaurar tot el sistema planimètric de la casa de Leda i obtenir prou dades per definir les habitacions principals de les dues domus veïnes al nord i al sud. Paral·lelament, es netegen els residus volcànics de les parets amb frescos. Més endavant se'n consolidarà la capa superficial i la profunda i, finalment, s'iniciarà la fase de restauració pictòrica.

stats