Arqueologia

Troben sis lingots de plom romans a la badia de Cullera

La troballa ratifica la importància de l'antic port de la ciutat en el comerç mediterrani

2 min
Els sis nous lingots de plom romans que han aparegut a la badia de Cullera

BarcelonaEls bussos del servei arqueològic de la localitat valenciana de Cullera han trobat a les aigües de la badia d'aquesta ciutat sis lingots de plom del segle I dC, exactament iguals que els tres que ja van trobar l'octubre del 2021. La troballa de les sis últimes peces fa pensar que tots els lingots formen part d'un carregament provinent de la ciutat de Cartago Nova (Cartagena) en direcció a Roma, on els propietaris, els germans Planii, els haurien venut per fondre'ls i fabricar eines, armes o altres estris.

La família Planii era un clan format per dos germans molt influents durant l'època de la República de Roma i que van tenir un enorme poder econòmic i una gran participació en la vida política per la seva dedicació a l'explotació i comerç del plom per tota la Mediterrània.

Es desconeix si el carregament està associat a l'embarcació que transportava els lingots, així que cal continuar excavant per descobrir si al lloc on van ser trobats hi ha restes d'una nau naufragada. Tanmateix, els arqueòlegs creuen que els lingots podrien haver caigut a l'aigua mentre els canviaven d'una embarcació a una altra. La troballa s'emmarca en les prospeccions que el servei arqueològic municipal està fent al jaciment subaquàtic de Portum Sucronem.

Tots els lingots es troben en un estat de conservació excel·lent perquè estaven enterrats amb una absència gairebé total d'aire en el fang del riu Xúquer. Una altra raó per la qual estan ben conservats és que van tenir un contacte escàs amb l'aigua salada i amb els microorganismes que acostumen a colonitzar els elements submergits.

El Museu d'Història i Arqueologia de Cullera té una de les col·leccions de lingots de plom amb la marca dels Planii més important de la Mediterrània, cosa que situa el Portum Sucronem com a port principal i destacat en el comerç mediterrani entre els segles II aC i II dC.

stats