Cinema
Cultura 01/09/2021

Pedro Almodóvar: "La memòria històrica és un tema pendent a la societat espanyola"

El cineasta inaugura el Festival de Venècia amb la pel·lícula 'Madres paralelas'

ARA
2 min
Pedro Almodóvar i Penélope Cruz aquest dimecres a Venècia

Barcelona"A Espanya fins que no es pagui el deute amb els desapareguts no podrem tancar la nostra història recent i tot el que va passar a la Guerra Civil", ha dit Pedro Almodóvar a Venècia, on aquest dimecres presenta la pel·lícula Madres paralelas. En roda de premsa, Almodóvar ha insistit que "la memòria històrica és un tema pendent en la societat espanyola, que té un deute moral enorme amb les famílies dels desapareguts i de les persones enterrades en fosses, cunetes o llocs indignes". Un dels temes que aborda Madres paralelas, que inaugura el 78è Festival de Cinema de Venècia, és precisament la memòria històrica i l'oblit de les fosses comunes.

La pel·lícula està protagonitzada per Penélope Cruz, Milena Smit, Aitana Sánchez-Gijón i Israel Elejalde. En un moment del film, un dels personatges cita una frase de Mariano Rajoy, que quan era president del govern espanyol va dir que en els pressupostos generals de l'Estat hi havia "zero euros" per a la memòria històrica. "Em sembla el súmmum de la poca traça per part d'algú que presideix un govern i un insult superlatiu –ha dit Almodóvar–. Un dels avantatges del cinema és que ens sobreviu i almenys en aquesta pel·lícula ell quedarà eternament lligat a una frase de tan mal gust i tan dolorosa".

"Durant la dictadura, les persones que van patir aquestes pèrdues tenien molta por, una por que va esdevenir patològica i que els impedia parlar –ha afegit el cineasta manxec–. A casa mai se'n va parlar, de la guerra. Tot plegat tenia traumatitzada la societat. Hauria sigut desitjable que a l'arribar la democràcia el 1978 s'hagués plantejat el problema. No va ser així, i això va fer més imperfecta la llei d'amnistia, que ens va dur a condemnar els desapareguts a la no existència".

stats