Cultura 15/02/2016

El drama dels desnonaments, en 5 pel·lícules

Sílvia Pérez Cruz publica un nou disc amb les cançons de la pel·lícula sobre desnonaments 'Cerca de tu casa'

Carles Algué
2 min
'Cerca de tu casa' d'Eduard Cortés

BarcelonaSílvia Pérez Cruz publica el 19 de febrer el disc 'Domus', les cançons de la banda sonora de la pel·lícula que protagonitza, 'Cerca de tu casa', que aborda el drama dels desnonaments. Arran d'aquest llançament, recollim aquest i quatre títols més sobre el mateix tema, dos dels quals són molt recents i premiats, i dos que serveixen per obrir el focus. 1. 'Cerca de tu casa', d'Eduard Cortés

La cantant Sílvia Pérez Cruz debuta com a actriu al cinema amb aquest drama musical que s'estrenarà a la primavera i del qual també n'ha escrit les cançons. "Ella és coautora del guió i hem construït junts l’ànima de la pel·lícula”, reconeix el director, Eduard Cortés. L’acció se situa el 2008, quan es va produir la primera gran onada de desnonaments, i segueix una dona i la seva filla que han de fer front a un desnonament i tornar a casa dels avis.

2. 'La Granja del pas', de Sílvia Munt (2015)

Sílvia Munt va assistir durant 18 mesos a les assemblees de la PAH per rodar aquest documental gairebé sense suport institucional i amb un equip mínim de quatre persones. Premiat a la prestigiosa secció Temps i Història del Festival de Valladolid, 'La Granja del Pas' alterna entrevistes i fragments de les assemblees, amb l'objectiu de "convertir les xifres en persones", segons la directora.

3. 'Techo y comida', de Juan Miguel del Castillo (2015)

Natalia de Molina ha guanyat el Goya a Millor Actriu Protagonista pel seu paper de Rocío, una jove mare soltera que no té diners per comprar menjar i que tem perdre la tutela del seu fill, però que vol mantenir en privat aquesta situació precària. La vida de tots dos es veu colpejada, una vegada més, quan arriba l'ordre de desnonament. El film, que es va estrenar l'abril del 2015, també va ser premiat a Màlaga, entre d'altres festivals.

4. '99 homes', de Ramin Bahrani (2014)

Segons el mateix Bahrani, '99 homes' té la dimensió humanista dels seus anteriors films, però funciona com una pel·lícula de gàngsters. L'argument narra la crisi hipotecària que va esclatar als Estats Units l’any 2007 seguint de molt a prop la relació entre un obrer de la construcció i l’home encarregat d’executar el desnonament de casa seva.

5. 'El sostre', de Vittorio De Sica (1956)

L'apunt clàssic hauria de ser aquesta comèdia que narra les peripècies d'una família per construir la teulada d'una casa perquè, segons la llei italiana de l'època, un cop s'havia aixecat el sostre d'una llar el seus ocupants no podien ser desallotjats. La pel·lícula, segurament una de les primeres a tractar el tema dels desnonaments, va competir a la 9a edició del Festival de Cannes.

stats