MÚSICA
Cultura 09/06/2016

“Estem perdent la Mediterrània”

Yacine & The Oriental Groove publiquen el disc ‘Mediterranean clash’

Xavier Cervantes
2 min
Yacine Belahcene  (el segon per  la dreta) amb els Oriental Groove.

Barcelona“Amb el títol volíem mostrar aquesta Mediterrània que estem perdent”, diu Yacine Belahcene Benet sobre Mediterranean clash (Satélite K, 2016), el tercer disc del projecte Yacine & The Oriental Groove, que aquest diumenge actuarà al festival Embassa’t de Sabadell. “Mig català, mig algerià”, el músic no parla per parlar. Ha passat uns dies al campament d’Idomeni ajudant com podia en tallers per a infants i fent de traductor. “L’àrab que jo parlo no és el mateix que parlen a Síria, però he intentat ajudar els que són allà fent la feina més dura. Un pare em va dir que no tenen res a perdre perquè l’únic que els queda és la mort. Deia: «La mort l’hem viscuda tres vegades: fugint de Síria, fugint de la mort al mar i ara la mort d’aquí». I tu ets allà i veus que estem fallant”, explica.

La Mediterrània, que tant ha aportat a un grup amb músics grecs, turcs, algerians i catalans, s’està convertint en una tomba. La música de Yacine & The Oriental Groove, indignada i reflexiva alhora, es revolta contra fronteres barrades i dominacions també culturals. “Últimament estic molt obsessionat a reivindicar que fem música del sud sense complexos ni prejudicis, i que no hem de mirar tant cap al nord sinó mirar-nos més entre nosaltres. A Grècia la cultura popular està molt arrelada i sense entrar en el discurs fàcil de les músiques tradicionals. Inconscientment ho he estat fent en altres projectes, però ara ho tinc més clar”, diu.

Lligams mediterranis

No podia ser d’una altra manera en una formació amb un músic grec (Yannis Papaioannou), un turc (Ertugrul Coruk) i un algerià de la Cabília (Massinissa Aït-Ahmed), i en què cadascú aporta una història cultural que també queda reflectida en els instruments. “En directe tenim actitud rock, som molt canyers, però les melodies i harmonies que treballem no tindrien sentit si no hi hagués un llaüt. A més, l’Ertugrul ve de l’escola turca pura i dura, i toca el ney [una flauta del Pròxim Orient]. I el Massinissa hi afegeix la part nord-africana que em falta -diu el Yacine-. Crec que hem arribat a una complementació molt interessant entre el nord d’Àfrica i el Pròxim Orient, i m’hi sento molt còmode”. Es nota en cançons cantades en àrab i català, entre les quals hi ha una adaptació del clàssic Menfi de Missoum Amraoui i Akli Yahiatene i una peça titulada Barcelona sona sobre una ciutat que s’està convertint en “un parc d’atraccions”.

Quimi Portet, Za! i Pau Alabajos, a l’Embassa’t

Yacine & The Oriental Groove és un dels grups que actuen a la vuitena edició del festival Embassa’t de Sabadell, que se celebra des d’avui i fins dissabte a Can Marcet (espai central del festival), al Museu del Gas i la plaça del Doctor Robert. Hi haurà concerts de Quimi Portet, Pau Alabajos, Za!, Senior i El Cor Brutal, Inspira, Maïa Vidal, Falciots Ninja, Trau, Mujeres i Bigott, entre d’altres.

stats