Cultura 27/04/2016

Els escriptors demanen al Congrés poder cobrar jubilació i drets d'autor

El sector demana que es retirin les sancions i els expedients oberts i que es modifiqui la llei per compatibilitzar la pensió amb el rendiment artístic

Ara
2 min
L'escriptor Manuel Rico

BarcelonaUn escriptor té dret a rebre un percentatge dels beneficis generats per la seva obra fins i tot després de la seva mort. Però arran de la reforma que l'Estat va fer en la legislació, aquests ingressos no es poden percebre a la vegada que la jubilació si superen el salari mínim interprofessional. Això obliga els escriptors a prescindir dels beneficis de les obres que escriguin després dels 65 anys però també els impedeix cobrar els drets dels títols que van publicar abans de jubilar-se.

L'escriptor Manuel Rico, portaveu de la Plataforma Seguir Creando i president de l'Associació Col·legial d'Escriptors d'Espanya (ACE), ha criticat aquesta normativa durant la comissió de cultura del Congrés dels Diputats d'aquest dimecres. Ha demanat que el govern espanyol modifiqui la llei per fer compatible la producció artística després de la jubilació. Per això, reivindica la immediata paralització dels expedients oberts i la retirada de les sancions, a més de la creació d'un nou marc regulador per als treballadors culturals que afecti també l'àmbit fiscal i laboral.

Rico ha posat l'exemple d'autors que reben una pensió d'entre 360 i 550 euros mensuals i que són penalitzats amb la pèrdua total d'aquesta paga per la percepció d'"ingressos esporàdics" que "només són complementaris". A més, ha precisat que en molts casos l'autor no ha realitzat treballs després de la jubilació, sinó que ha arribat a un acord amb el seu agent per rebre els beneficis en un període posterior. Per tant, segons ell, "aquests ingressos tenen més relació amb els beneficis derivats d'un patrimoni que no amb un rendiment de treball".

L'Ajuntament de Barcelona va aprovar al març una declaració institucional en suport a Seguir Creando en la qual també demanava al govern espanyol que suspengués de forma immediata les inspeccions previstes i els processos iniciats contra alguns autors. La plataforma es va constituir el novembre del 2015 per reivindicar que qualsevol professional de la creació pugui seguir escrivint de forma remunerada després de la seva jubilació sense deixar de rebre una pensió després d'haver contribuït al llarg de la seva vida activa.

stats