HISTÒRIA
Cultura 17/05/2012

S'exposa el coixí de la tomba de Pere el Gran a Santes Creus

L'aixovar de la única tomba d'un rei de la Corona d'Aragó que no va ser profanada, datada de 1302, revela que es va fer servir un coixí amb plantes aromàtiques o medicinals

Laura Serra
1 min
El crani de Pere el Gran amb el coixí a sota

BarcelonaL'any 2009 es va decidir restaurar el panteó reial del Montestir de Santes Creus, planificat per Jaume II el Just entre 1291 i 1316, per millorar la conservació de les tombes, les úniques bastides d'estil gòtic i que s'han conservat íntegrament fins l'actualitat. Quan es va comprovar que el cos del rei Pere II el Gran estava intacte dins el sepulcre, es va decidir obrir les tombes per estudiar tant les característiques del rei com els rituals funeraris de l'època.

Uns dels elements més significatius era estudiar l'aixovar tèxtil de la tomba. Des d'avui i fins per Sant Joan estarà exposat al Museu d'Història de Catalunya el coixí de Pere el Gran. Es tracta d'un coixí que es va fer servir en el segon enterrament del rei, quan va ser traslladat a Poblet. Quan el van treure de la tomba estava en molt mal estat, ressec i arrugat, i ni tan sols s'intuïa que era un coixí. Després de treballs d'enginyeria, arqueologia, biologia, medicina forense, restauració i història, es va poder reconstruir una peça excepcional feta de seda en lac apa superior, farcida d'un brodat del qual només quedaven restes i un farcit de plomes, palla i herbes aromàtiques. Aquest és el tret més excepcional de la investigació. La restauració ha costat 3 mesos.

A més, en la Nit dels Museus, aquest dissabte, com a activitat excepcional, el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa exposarà la capa mortuòria que es va col·locar sobre el cos de Pere el Gran, però encara sense restaurar.

stats