Cultura 11/03/2015

Condemnen Pharrell Williams i Robin Thicke per plagi a Marvin Gaye amb l'èxit 'Blurred Lines'

Un tribunal de Los Angeles considera que el 'hit' és una còpia del clàssic 'Got To Give It Up' (1977). Hauran de pagar més de 7,3 milions de dòlars als descendents de Gaye

Efe
2 min

Los AngelesUn tribunal federal de Los Angeles (Estats Units) ha declarat culpables de plagi els músics Pharrell Williams i Robin Thicke per considerar que el seu èxit 'Blurred Lines' (2013) és una còpia del clàssic 'Got To Give It Up' (1977) de Marvin Gaye.

La decisió, presa per un jurat popular, condemna els artistes a pagar més de 7,3 milions de dòlars (6,8 milions d'euros) als descendents de Gaye.

"Aquest és un dia bonic per a nosaltres", ha dit als mitjans Nona Gaye, filla del cantant mort el 1984, a la sortida dels jutjats.

El seu advocat, Richard Busch, ha dit que ja havia sol·licitat una ordre judicial per bloquejar les vendes de 'Blurred Lines', segons ha recollit el canal NBC.

'Blurred Lines' va ser el número u a les llistes d'èxits als Estats Units durant deu setmanes després del seu llançament, i va comercialitzar 4,6 milions de còpies.

La cançó va ser gravada per Williams, Thicke i el raper TI, si bé aquest últim ha quedat eximit de responsabilitat en la sentència, igual que la companyia de discos Interscope Records.

Segons ha exposat l'advocat dels denunciants durant el judici, 'Blurred Lines' i 'Got To Give It Up' són iguals en termes de l'ús del baix, els teclats i l'estructura. Alhora, un musicòleg cridat com a testimoni expert ha trobat similituds en 8 elements de les dues cançons, segons ha publicat el diari 'Los Angeles Times'.

Williams ha declarat que va escriure el tema en solitari com una col·laboració per al disc 'Burred Lines', de Thicke, i ha admès que el tema tenia un "estil a Gaye" i la música de la dècada del 1970, tot i que ha insistit que és una creació original.

Thicke ha fet una demostració al jurat de com s'assemblen musicalment moltes cançons pop, però els seus arguments no han convençut el tribunal.

Les vendes de 'Blurred Lines' ha generat ingressos per valor de 5,6 milions de dòlars per a Thicke; 5,2 milions per a Williams i entre 5 i 6 milions per a la companyia de discos.

Els representants legals de Thicke i Williams han assegurat al final del judici que desconeixen si els seus clients tenen intenció d'apel·lar contra la sentència.

stats