Art
Cultura 29/11/2010

Descobertes 271 obres inèdites de Picasso a França

Pierre Le Guennec, un electricista jubilat, va portar les obres al despatx de Claude Picasso, fill de l'artista. Tot i que va afirmar que el mateix Picasso les hi havia regalades, han estat confiscades per la policia

Efe
2 min

ParísUn col·lecció de 271 obres de Picasso ha sortit a la llum a França després que un electricista jubilat intentés obtenir els certificats d'autenticitat de les obres a través dels hereus de l'artista, informa EFE. Segon el diari Libération, Pierre Le Guennec va enviar fotografies de les obres a Claude Picasso, fill de l'artista encarregat d'administrar el seu llegat, i davant la negativa de Picasso d'emetre els certificats sense veure els originals de les obres, les hi va portar el mes setembre.

Entre les obres descobertes, 175, i dos quaderns amb 97 dibuixos, hi ha 9 collages cubistes dels primers anys de la dècada de 1910, una aquarel·la del període blau, pintures a l'aigua sobre paper i dos-cents dibuixos. El valor del conjunt podria ascendir a 60 milions d'euros.

Després de comprovar que no es tractava de falsificacions, Picasso es va preguntar com havien arribat aquestes obres a mans de Le Guennec i, dies després, va presentar una denúncia davant la brigada especialitzada en obres d'art per evitar que la col·lecció es perdés. Els agents van obrir una investigació i van confiscar la col·lecció.

Segons el mateix diari, Le Guennec va declarar davant la policia que havia treballat com a electricista per a Picasso a les diferents residències que l'artista va tenir a la costa Blava, i que van ser el mateix Picasso i Jacqueline, la seva dona, que li van regalar les obres. Els hereus, però, no s'ho creuen, atesa la cura amb què l'artista guardava les seves creacions. Claude Picasso va declarar a Libération que aquesta versió “no s'aguanta” ja que el seu pare no tenia el costum de fer regals en bloc i que, quan ho feia, sempre hi deixava la seva empremta”. “És cert que Pablo Picasso era força generós. Però datava, signava i dedicava sempre les seves donacions, perquè sabia que alguns les vendrien per afrontar les seves necessitats”, va afegir.

stats