Exposicions
Cultura 07/09/2022

Pixar, espies i mòmies: així serà la nova temporada del CaixaForum i el CosmoCaixa

La temporada d'exposicions posa el focus en la fotografia, el cinema, la ciència i l'art

4 min
Algunes de les exposicions que es podran veure al CaixaForum i al CosmoCaixa

BarcelonaLa realitat immersiva es va introduint a poc a poc als museus. Aquest dimecres la Fundació La Caixa ha presentat la nova temporada amb ulleres virtuals i obrint la porta que el metavers tingui més presència als seus museus. "Les noves tecnologies ens poden ajudar a fer més innovadors els museus, són tot un món de possibilitats. I són molt útils per difondre de manera més efectiva els continguts, els volem donar un gran impuls", assegura Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació La Caixa. Els pròxims dotze mesos es podran veure 30 exposicions als centres que CaixaForum té repartits a tot l'Estat i al CosmoCaixa. Les xifres de visitants tornen a ser semblants a l'època prepandèmica. Des del març, quan es van acabar les restriccions, fins aquest setembre, 1,5 milions de persones han visitat els diferents centres de la Fundació. "Els dos anys anteriors vam tenir un 70% de visitants menys, però ja hem tornat a la normalitat i calculem que acabarem l'any amb 3,5 milions de visitants si hi incloem el CaixaForum de València [obert des del juny]", assegura Durán.

'La ciència de Pixar'

Torna Pixar, però en versió científica

Pixar ja va aterrar al CaixaForum de Barcelona el febrer del 2015 i va ser un èxit. Aquella exposició permetia veure des de dins, des de la perspectiva dels artistes, el procés de disseny visual de l'estudi creador de les pel·lícules de Toy story i Cars. La nova exposició, La ciència de Pixar, arribarà el maig del 2023 al CosmoCaixa, està feta amb la col·laboració del Museu de la Ciència de Boston i Pixar i se centrarà en altres aspectes: "Volem mostrar com les matemàtiques, la biologia i la física fan possibles les animacions de Pixar", explica Ignasi Miró, el director de l'àrea de cultura i ciència de la Fundació La Caixa. Serà una exposició sobretot interactiva: els visitants podran dotar de moviment els clàssics de Pixar, projectar brillantors i ombres o crear un món virtual en 3D. "Ens preguntarem com podem aprendre ciències mirant una pel·lícula de Pixar", afegeix Miró.

Espies, sobretot dones

El cinema, en algunes ocasions, ha sabut valorar l'aportació de les dones espies i no les ha relegat a ser simples seductores que paraven trampes. De fet, un dels primers espies de la història del cinema era dona i dominava el jujutsu: Protéa (1913). L'exposició Top secret. Cinema i espionatge, amb un recorregut temàtic i cronològic i amb 300 peces entre dispositius electrònics i vestuari de cinema (hi ha attrezzo però també documents d'arxiu i artefactes reals), vol centrar-se sobretot en les dones que han excel·lit en l'art de l'espionatge. Des d'espies reals com Marthe Richard fins a personatges de ficció com Alicia Huberman (interpretada per Ingrid Bergman a Encadenat, d'Alfred Hitchcock), passant per actrius que van fer d'espies com Marlene Dietrich i Hedy Lamarr. No hi falten noms com James Bond i Edward Snowden. L'espionatge real i cinematogràfic es reinventa constantment i l'exposició ho explica amb propostes visuals, a vegades, una mica inquietants. "És un tema molt actual tenint en compte el context geopolític", diu Miró.

Una pàgina de Tintín de l'exposició Còmic

Més d'un segle de còmics

Còmic. Somnis i història, que s'ha pogut veure a Madrid fins al 28 d'agost, farà estada a Barcelona del 29 de setembre al 15 de gener. És un recorregut de la mà del còmic per diferents moments històrics, des del Crac del 29 i la Guerra Civil fins a l'11-S passant pel Maig del 68 o les juntes militars a l'Argentina. Es pot veure des d'un dibuix de la sèrie del 1896 The Yellow Kid, considerat el primer còmic modern, fins al Watchmen de Dave Gibbons i Alan Moore. L'exposició ha estat possible gràcies a la important col·lecció del francès Bernard Mahé, que ha salvat de la destrucció molts originals.

Què amaguen les mòmies?

El Museu Britànic va enviar sis de les seves mòmies egípcies a l'hospital i les va col·locar sota l'escàner. "Mòmies d'Egipte. Redescobrint sis vides és medicina i és art", diu Miró. L'exposició, que es podrà veure a partir del novembre, posa el focus en la vida que devien viure aquestes sis persones entre els anys 800 aC i 150 aC i les seves malalties. Hi ha un oficial, dos sacerdots, una dona casada, un nen i un jove. El relat s'acompanya de 260 peces del Museu Britànic.

Fotografia experimental i microscòpica

La temporada inclou dues grans exposicions fotogràfiques. L'abril del 2023 s'inaugurarà Visions expandides. Fotografia i experimentació, que s'ha fet amb el Centre Pompidou de París. Recorre la història de la fotografia experimental des de principis del segle XX fins a l'actualitat amb obres de William Klein, Man Ray, Dora Maar, Barbara Morgan, Florence Henri i Brassaï. Nanocosmos de Michael benson. La realitat oculta a l'ull humà, que es podrà veure al CosmoCaixa, a partir del juny del 2023, en canvi, se centra en allò que no podem veure amb detall a simple vista: des de les antenes d'una papallona fins a l'ala d'un mosquit.

Alex Reynolds i l'asil a França

Alex Reynolds és una mostra dedicada a l'artista i cineasta basca. Reynolds (Bilbao, 1978) agafa la càmera i ofereix un retrat dels rapporteurs, una figura que posa veu a les persones que demanen asil als tribunals francesos. La cineasta reflexiona sobre les vides dels que arriben a l'estat veí i volen quedar-s'hi però també sobre la violència inherent en les polítiques de migració europees. L'exposició es podrà veure a partir del maig del 2023.

Vicente López Portaña, 'La señora de Delicado de Imaz' (1836)

Les "selfies" dels burgesos

Al segle XIX no hi havia mòbils, però les classes burgeses van poder pagar als artistes perquè els fessin retrats. El segle del retrat. La imatge de la societat del segle XIX, que es podrà visitar a partir del febrer del 2023, mostra bona part de la col·lecció del Museu del Prado dedicada als retratistes del segle XIX: Goya, Sorolla, Zuloaga, Rosales...

A l'univers virtual

La Fundació La Caixa té previst presentar abans de Nadal CaixaForum+, una plataforma que té com a objectiu aconseguir nous públics i que tindrà entre els seus continguts documentals, sèries, podcasts, concerts i conferències. Hi haurà continguts de 2 minuts i altres de 10 hores. "Començarem amb 120 projectes i 1.200 càpsules de continguts, alguns propis i d'altres que hem realitzat amb la col·laboració de més de 60 productores espanyoles", ha especificat Durán.

stats