Cultura 04/07/2018

La plataforma Sixena Sí es manifestarà a Lleida perquè retornin les 111 obres en litigi amb l'Aragó

Els representants de l'entitat lliuraran el Manifest de Roda d'Isàvena al bisbe de Lleida i també en volen donar una còpia al director del Museu de Lleida

Agències
1 min
El frontal de Tresserra, una de les 111 obres que el bisbat de Barbastre-Montsó reclama ara a Catalunya als tribunals civils. Està datat de la segona meitat del segle XIII.

LleidaRepresentants de la plataforma Sixena Sí lliuraran aquest dissabte a Salvador Giménez, el bisbe de Lleida, el Manifest de Roda d'Isàvena. Amb aquest document exigeixen el retorn al bisbat de Barbastre-Montsó (Osca) de 111 obres d'art de parròquies aragoneses que es conserven al Museu de Lleida.

Sixena Sí aprofitarà la seva visita al bisbat de Lleida per llegir el manifest a les portes del Museu de Lleida i confia lliurar-ne també una còpia al director, Josep Giralt.

El Manifest de Roda d'Isàvena, que es va presentar el 17 de juny després de la Caravana a la Pobla de Roda, dona suport a la demanda civil que el 13 de febrer el bisbat de Barbastre-Montsó va interposar contra el bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal, perquè la Generalitat i el mateix bisbat lliuressin els 111 béns artístics.

Les obres reclamades són originàries de parròquies de la Franja de Ponent –que fins al 1995 havien format part de la Diòcesi de Lleida–. Des d'aleshores, el bisbat aragonès les reclama per via eclesiàstica i ara, després de 26 sentències eclesiàstiques a favor, per via judicial. De les 111 obres, se n'exposen una vintena, entre les quals destaquen el frontal de Tresserra, un retaule de la parròquia de Vilanova de Sixena, i una arqueta de pastillatge catalana i un frontal d'altar romànic esculpit, tots dos provinents de la parròquia de Buira (Osca).

stats