Música
Cultura 20/03/2022

Pluja d’estrelles per a la 30a edició de la Schubertíada

El festival de Vilabertran aplega un cartell de luxe amb grans veus del lied

2 min
El baríton Andrè Schuen

BarcelonaMés concerts que mai i grans noms del lied: és un bon resum de la programació de la 30a edició de la Schubertíada de Vilabertran , que se celebrarà de l’11 al 28 d’agost. I, així i tot, aquesta descripció no fa prou justícia a la rellevància d’un festival consolidat en el calendari de la cançó poètica al sud d'Europa i fonamental per al desenvolupament del lied a Catalunya, per a la formació de cantants i de públic. “Ara és habitual escoltar el Winterreise de Schubert al país”, explica Víctor Medem, director artístic de la Schubertíada. No ho era tant fa uns anys, i encara menys quan Jordi Roch va decidir fundar una Schubertíada a l’Empordà i inaugurar-la el 1993 precisament amb la interpretació del Viatge d’hivern de Schubert a càrrec de la mezzosoprano Brigitte Fassbaender i el pianista Wolfram Rieger.

“L’obra triada era una declaració d’intencions i també una gosadia: llavors, l’any 1993, era gairebé impossible escoltar el cicle de Schubert a Catalunya –recorda Roch–. Costa d’imaginar avui, que es programa amb freqüència i naturalitat, però n’hi ha prou de consultar les hemeroteques per comprovar com era d’atípic programar lied aquells primers anys”. Tres dècades després d’aquell Winterreise, Wolfram Rieger continua lligat al festival en un doble vessant: com a docent de l’Acadèmia de la Schubertíada i com a intèrpret, perquè aquest any participarà, entre d’altres, en el recital de la soprano Juliane Banse (deixeble precisament de Brigitte Fassbaender) i el baríton Konstantin Krimmel, un talent jove el potencial del qual ja va saber veure la Schubertíada l’any passat.

Confiar en artistes emergents i fidelitzar-los ha sigut una constant en el festival, és gairebé una marca i explica un cartell de luxe com el d’aquesta trentena edició, que aplega noms consagrats de diferents generacions com Matthias Goerne, Christoph Prégardien, Andrè Schuen, Manuel Walser i la mateixa Juliane Banse, tots cinc habituals a la cita empordanesa. També hi haurà debuts que s’han fet esperar, com el de la soprano Marlis Petersen, i el del baríton wagnerià Johannes Martin Kränzle. Petersen serà l’encarregada d’inaugurar el festival amb el pianista Stephan Matthias Lademann interpretant cançons de Weigl, Brahms, Wolf, Strauss, Mahler i Fauré, entre d’altres. I després de l’èxit de l’any passat, repetirà la soprano Julia Kleiter, novament acompanyada del pianista Julius Drake i aquest cop amb peces de Schubert, Berg, Schönberg i Wolf. Pel que fa als repertoris, també hi haurà una presència testimonial de cançó catalana, concretament de Garreta, Toldrà i Serra, en el recital del tenor Roger Padullés i el pianista Francisco Poyato.

Més enllà del lied, la programació inclou concerts de cambra del Cosmos Quartet (a Vilajuïga) i del Quartet Casals, un recital de l’organista Montserrat Torrent amb l’Armida Quartett (a Castelló d’Empúries) i un altre del pianista Seong-Jin Cho.

Homenatge a Jordi Roch

Un dels moments especials d’aquesta Schubertíada, que en conjunt compta amb un pressupost de 300.000 euros, serà l’homenatge a Jordi Roch amb un triple concert el 21 d’agost: Julie Fuchs (una magnífica Mélisande al Liceu aquest any ) i Daniel Heide amb cançons de Fauré i Poulenc; Ema Nikolovska i Wolfram Rieger amb cançons de Dvořák, Schubert i Toldrà; i Matthias Goerne i Alexander Schmalcz amb Die schöne Müllerin de Schubert.

stats