ELS MILLORS POETES CATALANS
Cultura 16/09/2012

La poesia catalana essencial, la nova col·lecció de l'ARA

L'ARA inicia diumenge que ve una nova col·lecció literària imprescindible: Els millors poetes catalans del segle XX. Cada lector que compri la col·lecció sencera en podrà regalar una altra a una escola

Ara
4 min
La poesia catalana essencial, la nova col·lecció de l'ARA

BARCELONAACONSEGUEIX AQUÍ LA COL·LECCIÓ'ELS MILLORS POETES CATALANS DEL SEGLE XX'

L'aportació dels poetes a la literatura catalana contemporània ha sigut cabdal. És el gènere que ha donat continuïtat a la llengua catalana durant un segle convuls i ha deixat per a la posteritat un grapat d'obres mestres, més que en qualsevol altre gènere. El diari ARA i Edicions 62 s'han proposat donar a conèixer aquest vast patrimoni a Els millors poetes catalans del segle XX.

Què és 'Els millors poetes catalans del segle XX'?

És una iniciativa conjunta del diari ARA amb l'editorial Edicions 62. Per primera vegada, es proposen recollir en una única col·lecció la millor poesia que ha donat la literatura catalana durant el segle XX. En xifres, es tracta de 42 volums que es distribuiran als lectors durant 39 setmanes.

Quins autors inclou?

La col·lecció és exhaustiva. Hi ha tots els millors poetes del XX: des de Miquel Costa i Llobera a Maria-Mercè Marçal. En total, els 42 llibres corresponen a "34 poetes perquè n'hi ha set -Josep Carner, Carles Riba, J.V. Foix, Salvador Espriu, Joan Vinyoli, Joan Brossa i Vicent Andrés Estellés- que, per la importància i la dimensió de la seva obra, tenen dos volums", explica el director de la col·lecció, Jordi Cornudella. El primer llibre servirà d'introducció: és l' Antologia general de la poesia catalana que van elaborar Joaquim Molas i Josep Maria Castellet el 1979 i que abasta vuit segles, des de l'Edat Mitjana i Ramon Llull fins a arribar al segle XX. En tots els casos es tracta de poetes d'obra acomplerta i tancada (per això no n'hi ha cap de viu).

Quins poemes hi trobaré?

La singularitat de la col·lecció és que no es tracta d'una antologia poètica, d'un recull de versos solts, sinó que ofereix diversos poemaris sencers tal com els havia confegit l'autor: les seves obres més significatives i identificatives. En total, hi ha quasi noranta poemaris, una "part importantíssima del llegat viu i vigent dels poetes catalans del segle XX", diu Cornudella. Alguns, avui són difícils de trobar.

Quan comença la col·lecció?

La col·lecció Els millors poetes catalans del segle XX arrenca diumenge que ve, 23 de setembre, i cada setmana hi haurà una nova entrega fins al juny vinent. Les dues primeres, però, seran dobles. El 23 podreu aconseguir l'Antologia general i un volum dedicat a Miquel Martí i Pol, i el dia 30 de setembre sortiran els llibres de Sagarra i Pere Quart.

Com es pot aconseguir la col·lecció?

La col·lecció es podrà trobar cada setmana al quiosc habitual, volum per volum. Però la manera més fàcil d'aconseguir-la és subscrivint-se a la col·lecció. Així es té la garantia d'aconseguir els 42 llibres, l'enviament és gratuït i el subscriptor es pot donar de baixa quan vulgui.

Quin preu té cada volum?

Cada llibre val 9,95 euros al quiosc. Les dues primeres setmanes, però, es podrà gaudir d'una oferta de dos llibres al preu d'un.

Tenen avantatges els subscriptors?

I tant: podran aconseguir cada llibre per 6,95 o 7,95 euros. Els lectors que se subscriguin a la col·lecció sencera obtindran un 20% de descompte i per als que ja siguin subscriptors de l'ARA o bé de la Col·lecció Bernat Metge , la rebaixa serà del 30%. A més, en cas que es pagui la col·lecció sencera de cop, s'aplicarà un 5% de descompte. La col·lecció val 318 euros i 278 per als subscriptors.

Com m'hi puc subscriure?

És molt fàcil: a través de la pàgina web www.elsmillorspoetes.cat , el correu electrònic elsmillorspoetes@ara.cat i el telèfon 902 570 941 (en horari de 9 h a 19 h). Només cal registrar-s'hi i rebreu setmanalment el llibre. També teniu l'opció de regalar la col·lecció a qui vulgueu.

Què he de fer per enviar la col·lecció a un col·legi?

Només cal comprar una col·lecció. Tothom que s'hi subscrigui, rebrà la seva col·lecció i podrà regalar-ne una segona al centre educatiu que vulgui, sense cap cost afegit.

Quines escoles puc triar?

Es poden escollir centres educatius de tot tipus i nivells. El lector és qui decideix si prefereix que els llibres vagin a les biblioteques d'escoles de primària o secundària: si vol donar-ho a l'escola en què va estudiar ell o en què estudien els seus fills o néts. Es poden escollir escoles de tots els territoris de parla catalana. A hores d'ara ja hi ha 50 escoles que la rebran.

I si un centre rep dues col·leccions?

Cada escola rebrà la col·lecció de regal a nom del seu mecenes particular. En cas que dues persones triïn la mateixa escola per fer la donació de la col·lecció, el col·legi en rebrà una a nom de tots els seus benefactors i la resta de col·leccions es distribuiran a escoles que no hagin estat escollides.

Existeix algun projecte similar?

Els millors poetes catalans del segle XX és una iniciativa pionera, tant perquè per primer cop es podrà gaudir en una única col·lecció de la panoràmica més extensa de la poesia catalana com pel seu sistema de distribució, a través d'un mitjà de comunicació. Una fórmula per a públics amplis, fàcil i assequible.

Una iniciativa bessona és la que ja va dur a terme l'ARA l'any passat, quan va proposar-se fer arribar la col·lecció de clàssics de la Bernat Metge a les llars i, de regal, a escoles i instituts de parla catalana.

stats