Cultura 22/01/2016

Polèmica als Oscars: l'Acadèmia reacciona i imposa noves normes per incrementar la diversitat racial

La campanya #OscarsSoWhite i l'amenaça de boicot d'actors negres importants ha fet reaccionar l'Acadèmia de Hollywood

Ara
2 min
Smith i Lee aconsegueixen més pes per als negres als Oscars

BarcelonaLa pressió popular i sobretot dels actors negres que havien amenaçat amb un boicot a la gala dels Oscars ha fet efecte. L'Acadèmia de les Arts i les Ciències de Hollywood ha anunciat que el 2020 haurà duplicat el nombre de dones i de les minories amb dret a vot. Però ja per a l'edició del 2017 s'ampliarà la junta de l'Acadèmia amb tres nous membres (ara són 51) per promoure la diversitat racial.

La presidenta de l'Acadèmia, Cheryl Boone Isaacs, ha anunciat els canvis aquest divendres després d'una setmana de crítiques cada vegada més nombroses davant el panell de nominats: vint actors i actrius tots de raça blanca per segon any seguit. La polèmica ha omplert la xarxa i els mitjans, amb reaccions com aquestes:

"L'Acadèmia liderarà i no esperarà que la indústria l'atrapi", ha dit la presidenta. Les reformes, aprovades aquest dijous a la nit, serviran per "canviar de manera immediata i significativa la composició dels nostres membres", afegia, perquè afectarà retroactivament els 6.200 membres de l'Acadèmia. Una de les reformes és acabar amb el dret a vot vitalici dels seus membres: ara el dret a vot durarà 10 anys i es retirarà si la persona no està activa. Només serà vitalici si el professional ha estat actiu tres dècades seguides o bé si ha estat nominat o ha guanyat un Oscar. Si no, serà un membre emèrit. També se sumaran altres persones més diverses als òrgans intermedis de l'Acadèmia.

Clica aquí per veure totes les nominacions dels Oscars 2016Les nominacions als Oscars van ser prou polèmiques amb la qüestió racial perquè el director Spike Lee i l'actriu Jada Pinkett Smith, després seguida del seu marit, Will Smith, anunciessin que farien boicot i no serien a la gala perquè marginava els professionals de color. La situació va arribar al punt que el presentador, Chris Rock, havia de triar quina posició prendre, i hi havia pressions perquè fes un gest sobre la campanya dels #OscarsSoWhite.

Aquest ha estat el lema dels que acusen de racista l'Acadèmia, d'altra banda dirigida per una presidenta negra, però amb la majoria de membres blancs i d'edat avançada. Segons 'Los Angeles Times', el 2012 el 93% dels membres eren blancs, el 76% eren homes i l'edat mitjana era de 63 anys.

També hi ha hagut actors, com Michael Caine i Charlotte Rampling, que s'hi han mostrat contraris. Caine ha dit que "no pots votar per un actor perquè sigui negre". "Em va costar molts anys rebre un Oscar. Tingueu paciència", diu. Rampling anava més enllà:

stats