Literatura
Cultura 16/01/2018

Nova etapa al premi Crexells

L'Ateneu Barcelonès presenta canvis en les bases i renova el jurat en aquesta 47a edició

ARA/Agències
2 min
La vicepresidenta de l'Ateneu Barcelonès acompanyada d'alguns membres del nou jurat del premi Crexells

BarcelonaEl premi Crexells, que pretén escollir quina ha estat la millor novel·la en llengua catalana publicada l'any anterior, inicia una nova etapa amb un canvi de jurat i modificacions en les seves bases. Segons la vicepresidenta de l'Ateneu Barcelonès, Gemma Calvet, les novetats obeeixen al "fràgil moment que estan vivint la llengua i la cultura". A més, els canvis busquen "mantenir el prestigi i l'origen del guardó perquè continuï sent un premi de referència per a la llengua catalana", afegeix Calvet.

Entre les diferències incorporades, destaca que les editorials o autors d'obres aspirants al premi podran presentar les novel·les candidates fins al 15 de febrer, sempre que hagin estat publicades i distribuïdes. Posteriorment, durant la segona setmana de març, s'organitzaran diversos actes a l'Ateneu per promoure la difusió i la presentació dels títols proposats.

La nova norma arriba després de la polèmica de l'any passat, quan l'obra guanyadora va ser l'autoeditada 'Crui. Els portadors de la torxa', del mallorquí Joan Buades, i que no es trobava en llibreries. D'altra banda, el jurat també aportarà un canvi; amb una durada de quatre anys estarà format per Rafael Argullol, Valèria Gaillard, Lluïsa Julià, Miquel de Palol, Xavier Pla, Carme Riera i Enric Sòria.

Finalment, les sis novel·les amb més vots seran les proclamades finalistes, d'entre les quals el jurat escollirà la guanyadora, després de reunir-se dues vegades per deliberar entre els mesos de maig i juny. El lliurament del premi tindrà lloc, com és habitual, al voltant de Sant Joan, durant la tradicional revetlla literària a l'Ateneu. El premi manté la dotació de 6.000 euros en metàl·lic i una escultura d'un artista destacat.

Alguns dels guanyadors del premi Crexells són, entre d'altres, Pere Calders, Baltasar Porcel, Pere Gimferrer, Jesús Moncada, Carme Riera, Joan Francesc Mira, Jaume Cabré, Pep Coll, Manuel Baixauli i Joan Benesiu.

stats