LLIBRES
Cultura 04/05/2011

Julià de Jòdar, Enric Casasses i uns quants més són guardonats amb els Premis Crítica 'Serra d'Or'

Una llista de fins a 14 treballs revela els noms dels premiats de la nit de les lletres montserratines, que se celebra aquest vespre a l'Hotel Alimara de Barcelona

Redacció
2 min

BarcelonaJa fa 45 anys que els Premis Crítica 'Serra d'Or' celebren la bona salut de la literatura catalana, reunint els millors autors del país. Com cada temporada des del 1967, avui es convoca la nit de les lletres montserratines, a l'Hotel Alimara de Barcelona, que començarà amb una roda de premsa i continuarà amb un sopar amb els 14 guardonats, repartits en les seccions Literatura i Assaig, Recerca, Teatre i Literatura Infantil i Juvenil. La vetllada estarà presidida per l'Abat de Montserrat i el Conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell. Tanmateix, fa uns minuts que la llista de premiats s'ha fet pública, i que alguns ja brinden per la medalla –que, per altra banda, no té dotació econòmica, i consisteix essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d'una serreta d'or, de solapa–.

Aquest vespre, Julià de Jòdar rebrà el Premi Serra d'Or 2011 de Novel·la per l'obra La pastoral catalana. En la categoria Poesia, Miquel Bezares serà guardonat per L'espiga del buit. Per la seva banda, Miquel Pairolí serà condecorat amb el premi Biografies i Memòries per Octubre. Per últim, Anna Esteve serà proclamada guanyadora en la categoria d'Estudis Literaris per El dietarisme entre dos segles, i en la categoria Traducció es destacarà el poeta Enric Casasses per El gobelet de Daus, de Max Jacob.

Després del calaix de les cinc categories de Literatura i Assaig, la secció de més renom és la de Teatre, que aquest any premia Pere Riera per Lluny de Nuuk. El guardó al millor espectacle teatral és per a Pitus Fernández, director d'Assajant Albertí, i el guardó a l'aportació més interessant per a Albert Vidal, "per la seva trajectòria, que l'ha significat com un dels treballs actorals més originals i notables de la dramatúrgia catalana de les darreres dècades". En l'apartat de crítica, els guardonats han estat Carme Molinero i Pere Ysàs, per Els anys del PSUC. El partit de l'antifranquisme, Francesc Nicolau per La intimitat de la matèria i John London –en la categoria Catalanística– per Joan Brossa. L'acció, la imatge i la paraula. Els darrers premis de la nit seran els de Literatura Infantil i Juvenil, que premiaran M. Carme Bernal i Carme Rubio per La princesa malalta, Maite Carranza per Paraules emmetzinades i, per acabar, Patrícia Geis per les col·leccions Això és art! i Això és un artista!

stats