Música
Cultura 03/03/2022

Els premis Enderrock demanen recuperar "definitivament" la música en directe

Oques Grasses, Zoo, Maria Arnal i Marcel Bagés i Sara Roy, entre els que més guardons s'emporten

4 min
La banda valenciana Zoo en el moment de recollir un dels premis

GironaEl vestíbul de l'Auditori de Girona ple a vessar d'artistes, professionals de la música, periodistes i polítics indicava aquest dijous que la pandèmia queda cada vegada més lluny i que els premis Enderrock del 2022 estan més a prop de la normalitat que no pas els de l'any passat, quan per entrar a la sala calia un test d'antígens, un canvi de mascareta i gel hidroalcòholic. Aquest any només s'han mantingut les mascaretes i l'aforament de l'Auditori, al 100%, un símbol claríssim de les ganes dels músics per poder tornar ben aviat a la realitat prepandèmica.

Els grans vencedors de la nit han estat Oques Grasses i Zoo. Els primers s'han endut els premis a millor disc de pop-rock i millor cançó de pop-rock (per la cançó La gent que estimo, amb Rita Payés), en la categoria de votació popular, i també han estat reconeguts amb el premi a millor disc de pop-rock per A tope amb la vida. Zoo ha estat considerada millor artista de l’any -tant per la crítica com pel públic-, i el disc Llepolies li ha valgut el premi a millor disc de música urbana. Maria Arnal i Marcel Bagés han acabat la nit amb els reconeixements de crítica i públic a millor disc de folk per Clamor, mentre que Sara Roy ha guanyat els guardons per votació popular a millor artista revelació i millor cançó d’autor per Tot és més fàcil, amb el terrassenc Miki Núñez, que també ha rebut el premi a millor directe. Núñez ha dedicat el premi "a tot l’equip de directes, tècnics i professionals que han patit l’aturada de la pandèmia" i ha reclamat: "Si us plau, que torni la música en directe".

"Han estat anys durs per al sector"

En una gala de discursos brevíssims, la majoria d'artistes ha dedicat les seves paraules a reclamar el retorn de la normalitat en les actuacions en directe i la ràpida recuperació de la indústria musical. "Han estat uns anys molt durs per al sector. Ara és el moment de fer passos endavant. Esperem que sigui el moment definitiu per recuperar els directes i donar sortida a un esclat creatiu que està esperant per poder mostrar-se", ha dit Núria Segovia en representació de les Cases de la Música, premi Enderrock Estrella. Una de les poques referències a la invasió d'Ucraïna ha arribat de la mà de Marina Rossell, Maria Hein, Ferran Palau i Anna Andreu, que després de la seva actuació han cridat: "No a la guerra". El director del grup Enderrock, Lluís Gendrau, també s'hi ha referit en el seu discurs, en què ha reivindicat que "la música és la millor arma contra la guerra".

Falsterbo i el seu Puff era un drac màgic han estat reconegudes amb el Premi Enderrock d'Honor. "Som un grup jove, comencem ara. Del nostre nom no se’n recorda ningú -ha fet broma un dels integrants del grup, Eduard Estivill-. Però tenim l’honor que quatre generacions saben una cançó. La canten els nens, els adolescents, els pares i els avis. Estem molt emocionats amb aquest premi". Amb només una guitarra, el grup ha fet cantar l'Auditori sencer les últimes estrofes de Puff era un drac màgic i s'ha emportat un llarg aplaudiment des de l'escenari.

L'actuació de Vienna i Roserona durant la gala

Entre els premis de votació popular, Nil Moliner ha rebut el premi al millor artista en llengua no catalana i Joan Dausà, al millor disc de cançó d’autor per Ho tenim tot.  El Pony Pisador s'ha endut el premi a millor cançó per La noble vila de Su, mentre que Rita Payés i Elisabeth Roma han obtingut el premi a millor disc de jazz per Como la piel . El millor disc de clàssica ha sigut per a #blanc de Laura Andrés. La crítica ha reconegut Caïm Riba com a millor disc de folk per Llunes de Plutó, Maria Hein com a millor disc revelació per Continent i contingut, Extraño Weys com a Millor Disc de Música Urbana per Rodrigo Laviña y su Combo i Jordi Rossy amb Jeff Ballard i Robert Landfermann com a millor disc de jazz per Puerta.

Tots els Premis Enderrock 2022

Premi Enderrock d'Honor

Falsterbo

Premi Enderrock a la trajectòria

Companyia Elèctrica Dharma

Premi Joan Trayter al millor productor

Jordi Matas

Premi Enderrock Estrella

Cases de la Música

Premis Enderrock de la crítica

Millor disc de l'any

La mateixa sort - La Ludwig Band

Millor artista de l'any

Zoo

Millor disc de pop-rock

A tope amb la vida - Oques Grasses

Millor disc de folk

Clamor - Maria Arnal i Marcel Bagés

Millor disc de cançó d'autor

Llunes de Plutó - Caïm Riba

Millor disc de música urbana

Rodrigo Laviña y su Combo - Extraño Weys

Millor disc revelació

Continent i contingut - Maria Hein

Millor disc en llengua no catalana

Hardcore from the Heart - Joana Serrat

Millor disc de jazz

Puerta - Jordi Rossy, Jeff Ballard i Robert Landfermann

Millor disc de clàssica 

Llum - Ramon Humet + Latvian Radio Choir i Sigvards Klava

Premi Xesco Boix - Millor disc per a públic familiar

Animalari urbà - The Tyets

Premis Enderrock per votació popular

Millor artista

Zoo

Millor disc de pop rock

A tope amb la vida - Oques Grasses

Millor cançó de pop rock

La gent que estimo - Oques Grasses + Rita Payés

Millor disc de cançó d'autor

Ho tenim tot - Joan Dausà

Millor cançó d'autor 

Tot és més fàcil - Sara Roy + Miki Núñez

Millor disc de folk

Clamor - Maria Arnal i Marcel Bagés

Millor cançó de folk

La noble vila de Su - El Pony Pisador

Millor disc de música urbana

Llepolies - Zoo

Millor disc de públic familiar

Les aventures del lleó vergonyós - El Pot Petit

Millor disc en llengua no catalana

Un secreto al que gritar - Nil Moliner

Millor disc de jazz

Como la piel - Rita Payés i Elisabeth Roma

Millor disc de clàssica - contemporània

#blanc - Laura Andrés

Millor directe

Miki Núñez

Millor videoclip

L’Eva i la Jana - Ginestà

Millor artista revelació

Sara Roy

stats