Cultura 09/10/2019

El prior del Valle de los Caídos fa cas omís del Suprem

El prior diu que no permetrà l'exhumació i el Suprem respon que és l'òrgan judicial qui ho decideix

Sílvia Marimon
3 min
El prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, considera que el mausoleu era “una colònia d’estiueig”.

BarcelonaEl camí per exhumar Franco està ple d'entrebancs. Altra vegada el prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, ha decidit treure pit i desacatar la sentència del Suprem que donava llum verda al trasllat del dictador al cementiri madrileny de Mingorrubio. En una carta, a la qual ha tingut accés 'Eldiario.es' i que el prior ha enviat a la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, assegura que l'abadia de benedictins "no autoritza l'accés a la basílica [el lloc de culte on està enterrat Franco] amb la finalitat d'accedir a una 'res sacra' [sepultura]".

La sentència del Suprem no ha fet canviar l'actitud de Cantera, que va ser candidat a les eleccions generals del 1993 i als comicis europeus del 1994 del partit Falange Española Independiente. El prior insisteix que és "un lloc de culte": "Com vostè sap molt bé, els béns immobles del Valle de los Caídos pertanyen a la Fundación de la Santa Cruz, i part d'aquests, entre els quals la basílica, van ser cedits perquè fossin administrats per aquesta abadia". Va ser Franco qui va decidir que la comunitat benedictina fos l'encarregada de custodiar l'ossari més gran de la Guerra Civil. El 23 d’agost del 1957 es va publicar el decret llei per crear la Fundación de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, on s'especifica que l'orde benedictí ha de vetllar pel monument.

El Suprem ha reiterat avui dimecres que el govern espanyol podrà exhumar el dictador encara que el prior Santiago Cantera no vulgui. Ho ha fet responent a la família, que demanava un "aclariment" de la sentència que donava llum verda al trasllat de les restes del dictador. La família explicitava que es concretés què passaria si no s'aconseguia l'autorització eclesiàstica, ja que en el passat havia sigut denegada. "La negativa no va ser absoluta sinó condicionada al que resolgués aquesta sala", diu la interlocutòria del Suprem, que aclareix que només aquesta sala és competent per executar la sentència. En el passat, Cantera havia dit : "És un lloc sagrat i, si no hi ha acord entre les parts, cal esperar que la justícia decideixi o que posi d’acord el govern i la família".

Avui dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha insistit que l'exhumació es produirà en els pròxims dies sense concretar, però, cap data: "No puc dir-ho públicament en un plató de televisió [les declaracions les ha fet en una entrevista a Telecinco], perquè és una decisió que ha de prendre el consell de ministres i és una informació que hem de donar a la família".

No és la primera vegada que el prior del Valle de los Caídos fa cas omís del que es decideix des d'altres institucions espanyoles. El març de l'any passat no va acudir a una cita al Senat per explicar, tal com havia demanat el grup socialista, per què es nega a facilitar les exhumacions dels germans Manuel i Ramiro Lapeña, dues víctimes del franquisme enterrades al mausoleu de Franco. Però Cantera va dir que estava massa enfeinat.

Cantera, que es va llicenciar en geografia i història i és especialista en història medieval, és prior des del 2014. Per al prior, el Valle de los Caídos no és un símbol de repressió, sinó un lloc d'oració i reconciliació. Cantera també defensa que els que van construir el Valle de los Caídos van rebre un bon tracte i estaven molt ben alimentats. En una entrevista a 'El Prisma' afirma: "Les famílies venien a estiuejar aquí, famílies dels presos, el més oposat a la imatge del que és un camp de concentració nazi o un gulag soviètic. Venien aquí perquè deien que el clima era molt saludable". I afegeix que les autoritats del Valle deien que s'havia convertit en una "colònia d'estiueig". Una visió molt diferent de la que donen la gran majoria d'historiadors i investigadors.

stats