Cultura 10/02/2021

Nou cas del #metoo francès: el productor d'èxits com 'Intocable', detingut per agressió sexual

El seu fillol de 22 anys acusa Dominique Boutonnat, president del Centre Nacional Cinematogràfic

2 min
Dominique Boutonnat en una imatge del setembre del 2019

BarcelonaEl productor francès Dominique Boutonnat, responsable d'èxits com Intocable i actual president del Centre Nacional Cinematogràfic (CNC) de França, ha estat detingut aquest dimecres després de ser acusat pel seu fillol d'agressió sexual i temptativa de violació. Segons recull Efe de la cadena BFM TV, el jove, de 22 anys, ha explicat que els fets van tenir lloc l'estiu passat durant les vacances. Boutonnat ha desmentit l'acusació a través del seu entorn en aquest mateix canal. La denúncia va ser presentada a l'octubre i la investigació judicial oberta per la Fiscalia de Nanterre, als afores de París, està en mans de la policia judicial.

Boutonnat, de 51 anys, va assumir la presidència del CNC el juliol del 2019. Aquest òrgan es dedica a distribuir ajudes a la creació, la producció i la distribució de pel·lícules i curtmetratges, i a assessorar en legislació sobre l'audiovisual. Com a productor és responsable, a més d'Intocable, dirigida per Olivier Nakache i Eric Toledano el 2011, de Le Passé (2013), de l'iranià Asghar Farhadi, o Els seductors (2010), de Pascal Chaumeil, protagonitzada per Vanessa Paradis i Romain Duris.

Dimissió i persecució de la Fiscalia

Aquesta denúncia per agressió sexual i intent de violació se suma a la llarga llista d'acusacions fetes públiques en les últimes setmanes a França, que afecten prohoms de la cultura del país i que en molts casos han utilitzat com a altaveu les xarxes socials. Entre els acusats hi ha el reconegut politòleg francès Olivier Duhamel, denunciat per haver abusat del seu fillastre, Antoine Kouchner. El seu cas va provocar dimarts mateix la dimissió del director de l'Institut d'Estudis Polítics (Sciences Po), Frédéric Mion, després que se li retragués no haver actuat malgrat estar a la diana de les acusacions contra Duhamel, professor d'aquest prestigiós centre.

L'altre cas que ha tingut un gran ressò internacional ha estat el de Gabriel Matzneff, arran de la publicació del llibre El consentiment de Vanessa Springora, en què narra com, sent una adolescent de 14 anys, va mantenir una relació afectiva i sexual amb l'escriptor, llavors consagrat, i de 50 anys, a qui va conèixer en un sopar a casa de la seva mare. L'intel·lectual, de fet, va defensar en els seus llibres les relacions amb menors. Gallimard va retirar de la venda els seus llibres arran de l'acusació. L'home descrivia en els seus llibres que se n'anava al llit amb nens de fins a 11 anys, tot i que la pedofília als anys 60 i 70, exercida i defensada per grans intel·lectuals, no estava penada. El 1974 va publicar un assaig titulat Els menors de 16 anys i explicava els seus viatges sexuals a l'Àsia. Des d'aquest gener, però, la Fiscalia francesa l'investiga i, tot i que el cas de Springora hauria prescrit, es tracta de saber si hi hagut casos més recents de "violació d'una menor".

stats